Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 11 november 2009

AVRO KUNSTUUR OP 14 NOVEMBER: WERELDSTER JEANNE MOREAU SCHITTERT IN 4 ART

AVRO KunstUur is hét programma's over beeldende kunst. Maar ook over bijvoorbeeld architectuur. Met daarin boegbeelden als Museumgasten, Nieuw in Nederland, Van de Straat of Hollands Design. In het KunstUur van zaterdag 14 november, onder meer de volgende programma's:

Hollands Design: Gilian Schrofer, interieurontwerper Waarom voel je je prettig in die ene winkel, in dat grappige restaurant of in een bepaald kantoorpand? In veel gevallen zal dat zijn omdat het interieur klopt, de inrichting voelt goed aan. Bij interieurontwerp wordt vaak alleen gedacht aan meubels, tapijt en andere stoffering, maar interieurontwerp is veel meer. Het is een totaalplaatje. Interieurontwerpers zijn dan vaak ook alleskunners. In Hollands Design vandaag een ontmoeting met zo'n totaalkunstenaar, Gilian Schrofer.

Gouden Piramide: 2/4
In de serie de Gouden Piramide zien we de vijf genomineerde projecten die in aanmerking komen voor deze rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. In deze aflevering kijkt de jury bij twee projecten die natuur en techniek combineren. In Drenthe wordt een nieuwe radiotelescoop gebouwd en tegelijk een compleet natuurgebied. En in Breda is een nieuw plantsoen gebouwd bovenop de snelweg. In KunstUur van 28 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

Art 2 See: De kunst- en antiekbeurs PAN in de RAI Amsterdam.

Nieuw in Nederland: Zilveren boekband - Museum Van Loon De bekende Amsterdamse familie Van Loon had in de zeventiende eeuw een imposante kennissenkring. Een recent opgedoken vriendenboekje met zilveren omslag, waarin belangrijke gasten hun naam schreven, is het bewijs hiervan. Nu te zien in Museum Van Loon.

4 Art: Christiaan Bastiaans/ Bart Rutten
Onze criticus Bart Rutten, conservator Stedelijk Museum Amsterdam, heeft de unieke kans gekregen om met de wereldster Jeanne Moreau in gesprek te gaan. Deze levende legende speelt de hoofdrol in de film Club Mama Gemütlich van beeldend kunstenaar Christiaan Bastiaans. Club Mama Gemütlich is tevens de naam van een overzichtstentoonstelling van deze kunstenaar in het Kröller-Müller Museum.

Jeanne Moreau, inmiddels 83 jaar oud, is één van de grootste actrices in de geschiedenis van de Franse cinema. Ze speelde onder meer in de klassieker `Jules et Jim´ van François Truffaut. Zowel Christiaan Bastiaans, Jeanne Moreau als Bart Rutten laten hun gedachten gaan over de zoektocht naar schoonheid in een onmenselijke wereld vol gruwelijkheden.

Art XS: Juno
In deze serie kijken jonge museumbezoekers onder leiding van kunstcriticus Hans den Hartog Jager naar een kunstwerk. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar mogen hun mening geven over een werk. Wat zien zij er in, vinden zij het mooi of is het onbegrijpelijk en lelijk? In deze uitzending gaan Juno en Hans naar museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Art 2 See: de tentoonstelling Paradis van Charlotte Dumas in het FOAM in Amsterdam.

KunstUur, 14 november 2009 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.