Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 12-11-2009

JOHANNES VERMEER ONDERWERP VAN GESPREK BIJ AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 14 november, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Tussen 17.30 uur en 19.00 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:


* De Haarlemse Toneelgroep het Volk bestaat al meer dan dertig jaar. Hun nieuwe productie 'De Opportunist' schetst in pijnlijke en hilarische scènes de opkomst en ondergang van Het Noord-Hollandsch Tooneel in de Tweede Wereldoorlog. Het Volk bestaat uit het driemanschap Joep en Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten. In hun voorstellingen staat het 'mannelijk onvermogen' centraal. Bij Opium zijn Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten te gast.
* 'De tachtig seconden van...' Nicole Teunissen. Deze 22-jarige schrijft proza, poëzie en alles daartussen. Ze publiceerde in 'Passionate' en 'Met andere zinnen' en trad op bij Dichters in de Prinsentuin.
* Live muziek van de singer-songwriter Akward I. Achter de naam van Akward I gaat liedjesschrijver Djurre de Haan schuil. De Haan is bassist bij de band Alamo Race Track.
* Johannes Vermeer is misschien wel de meest mysterieuze oude meester die we kennen. Er is vrijwel niets bekend over zijn leven, wat hij dacht en wat hij met zijn werk wilde zeggen. Toch is zijn werk wereldberoemd. Kunsthistoricus en scenarioschrijver Koos de Wilt maakte de documentaire 'Views on Vermeer'. Hedendaagse fotografen, auteurs, filosofen en architecten vertellen over de actualiteit van Vermeer. De documentaire gaat op het IDFA in première.
* Virtuele vitrine met Ted Brandsen.

* Charlotte Mutsaers stelt dit najaar haar dubbeltalent tentoon in Oostende. In de expositie 'Charlotte Mutsaers - Aangespoeld met pen en penseel' zijn haar schilderijen, grafieken, manuscripten, brieven, foto's en andere documenten bijeengebracht. Vanaf januari is haar werk in het Letterkundig Museum in Den Haag te bewonderen. Ook verscheen het schrijversprentenboek 'Paraat met pen en penseel', met vele foto's, citaten en fragmenten uit haar beeldend en literair werk.
* Theaterrecensent Annette Embrechts bespreekt de nieuwste voorstellingen.
* Deel 3 van het hoorspel 'Oeroeg', gemaakt door de HoorSpelFabriek, naar het gelijknamige boek van Hella Haasse. Iedere week kunt u tijdens de laatste tien minuten van Opium luisteren naar een bewerking van het bekende boek.

Presentatie: Hans Smit

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.