Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 13-11-2009

AVRO UP CLOSE: 'SUCK MY GEEK'

Wat hebben Quentin Tarantino, Bill Gates, Sam Raimi, Alexander Astier en Japanse tienerfans van stripboeken met elkaar gemeen? Ze maken allemaal deel uit van de grote internationale 'Geek Community'. De documentaire 'Suck my Geek' duikt in het universum van deze science fiction-maniakken en ontdekt hun ongebreidelde passie voor superhelden, zombies, en hobbits. AVRO Close Up zendt de documentaire zaterdag 14 november om 21.15 uur uit op Nederland 3.

De documentaire Suck my Geek neemt de kijker mee op een waanzinnige tocht om de echte geeks te ontmoeten. Wikipedia omschrijft een geek als 'een vreemd of excentriek individu, die geobsedeerd is door één of meerdere zaken waaronder intellectuele hobbies en electronica'. De geeks in 'Suck my Geek' zijn gefascineerd door superhelden, zombies, robots en hobbits. Welkom in hun wereld!

De makers van de film laten de geeks aan het woord over hun leven en over hun subcultuur om erachter te komen waarom deze jonge mensen zich met lichaam en ziel in alternatieve werelden storten. Het blijkt dat zich achter de grapjes en uitgebreide verhalen een gemeenschap verbergt van hypergevoelige types die weinig kunnen met de huidige maatschappij. Zij zijn vastbesloten om hun horizon te verbreden, om een wereld te vinden die groter is dan de simpele werkelijkheid. Helaas voor de geeks zijn stripboeken, science fiction en horrorfilms tegenwoordig niet meer hun exclusieve terrein. Al deze zaken maken tegenwoordig deel uit van de massacultuur en dat berooft de geeks van een stuk identiteit.

De makers van Suck my Geek willen met hun documentaire het cliché van de sociaal gehandicapte, van bizarre hobby's bezeten geek ontkrachten en een speels en 'cool' portret schetsen van een multimediale generatie, met als belangrijkste ingrediënt de verhalen van de geeks zelf.

Een film van Tristan Schulmann en Xavier Sayanoff

AVRO Up Close: Suck my Geek, zaterdag 14 november om 21.15 uur bij de AVRO op Nederland 3.



Algemene omroepvereniging AVRO