Ingezonden persbericht


Persbericht

DWARS voert actie tegen klakkeloos cameratoezicht

Op zaterdag 14 november aanstaande voert DWARS, GroenLinkse jongeren, actie in de Utrechtse binnenstad om voorbijgangers bewust te maken van cameratoezicht. De jongeren zullen op de staat markeren hoever het toezicht reikt, mensen vragen of ze wat make-up op hun gezicht willen voor de camera en flyers uitdelen.

Layla de Jong, woordvoerder privacy van DWARS vindt dat cameratoezicht klakkeloos wordt in gezet om allerlei redenen: "Ik wil dat bij elke camera die wordt opgehangen eerst een paar vragen worden gesteld. Welk doel dient dit toezicht? Is een camera op deze plek wel effectief? Is dit het beste middel? Na verloop van tijd moet bovendien worden gekeken of het antwoord op deze vragen nog wel hetzelfde is."

"De meeste mensen zijn zich er helemaal niet van bewust dat ze op straat continu kunnen worden bekeken. Bovendien worden de meeste beelden helemaal nooit uitgekeken. Er zijn bovendien geen onderzoeken waaruit blijkt dat cameratoezicht bijdraagt aan veiligheid op straat. Ik hoop dat voorbijgangers zaterdag worden aangezet om daar een keer over na te denken." aldus Layla de Jong.

--------------
Noot voor de redactie,