Pareltjes Himalaya Film festival in Theater Provadja


Drie schitterende juweeltjes op het witte doek

ALKMAAR, 20091109 -- Voorafgaand aan het eigenlijke festival in februari 2010 organiseert het Himalaya Archief een filmavond op zaterdag 14 november. De bezoekers kunnen genieten van een selectie van films van de afgelopen, inmiddels zesde, editie. In Oktober 2010 reist het filmfestival af naar de Verenigde Staten. Het concept trok al eerder de belangstelling van andere landen zoals Japan, Estland en Engeland.

Pogramma van zaterdag 14 november
Aanvang 20.45

Ta Peshala - Vincent Grémillon
Kami is een jonge inwoner van Mustang, uit de regio Jomsom in Nepal. Volgens een oude traditie uit Mustang is een jongen zonder paard geen man. Kami heeft geen paard, maar dat zal binnenkort veranderen, want zijn vader heeft hem beloofd dat hij mag meedoen aan de grote paardenrace van Dzar.
Kami en al zijn familieleden steken elk jaar in augustus, wanneer het weer aangenaam is, de bergen van Mustang over. Hun eindbestemming is Dzar, waar een groot ruiterfestival wordt gehouden ter ere van de verdedigers van Tibet, de trotse Campas-strijders.
De paarden van Mustang zijn volbloeds met een enorme longinhoud en een onvoorstelbaar groot uithoudingsvermogen. Ze kunnen leven op hoogten van meer dan 4000 meter en zijn gewend aan het hooggebergte.
Voor de grote race raadplegen de ruiters de paardengenezers, een wijze en zeer gerespecteerde kaste. Deze langharige mannen zijn de dierenartsen van Mustang.

The Sacred Yak of Mani Rimdu - Jean Michel Corillion
Volgens een oude legende uit de Himalaya werd lang geleden een jonge jager dodelijk verwond door een beer. Om hem te redden besloot zijn vader het heilige dier van het Sherpa-volk, de witte yak, aan de goden te offeren. De offergave voltrok zich tijdens Mani Rimdu, een religieus feest, en volgens de legende werd de jonge Sherpa gered.
Pfou Tchotar is 77 jaar. Hij is geboren in de Khumbu-regio, in het noordoosten van Nepal. Soname, zijn jongste kleinzoon, is ziek. Pfou Tchotar heeft alles geprobeerd, maar krijgt de koorts niet omlaag. Pfou Tchotar besluit zodoende om Karsang, zijn witte yak, te gaan halen en aan de goden te offeren. Nu moet hij op zijn beurt Soname redden...

Himalaya, Land of Women - Marianne Chaud
Sking ligt op een hoogte van bijna 4000 meter en is een van de meest afgelegen dorpen in de regio Zanskar in de Himalaya. De mensen uit Zanskar hebben maar drie maanden de tijd, van augustus tot oktober, om hun voedsel voor het komende jaar te oogsten en op te slaan. Alle vrouwen - de oude evengoed als de jonge - werken non-stop van zonsopgang tot zonsondergang en maken zich ongerust over het invallen van de winter.
Land of Women is met een subjectieve cameravoering gefilmd door een jonge etnologe en laat ons op een gevoelige en poëtische manier helemaal opgaan in het leven van vier generaties vrouwen tijdens het oogstseizoen. We delen in hun buitengewone intimiteit en raken langzaam aan hen gehecht.

Reserveren:
Via Theater Provadja: 072 520 20 22
www.provadja.nl
Verdronkenoord 12, 1811 BE Alkmaar

Of via de website van het festival: www.himalayafilmfestival.nl