Ingezonden persbericht

Conferentie

"Wat moet de politiek extra doen om van de klimaattop in Kopenhagen een succes te maken?"

Welke betekenis kan en moet de VN-klimaattop in Kopenhagen krijgen?
Wat moet de Nederlandse rol zijn?

Met onder andere: Professor Rik Leemans, oud minister Pieter Winsemius en minister Bert Koenders (o.v.b.)

Zaterdag 14 november 14:00 - 17:00 uur

Oude Zaal van de Tweede Kamer in Den Haag

Organisatie: Klimaatoverleg Politieke Partijen

Temperaturen stijgen, flora en fauna zijn in beweging, gletjers kalven af. Kortom: het klimaat verandert. Wetenschappers luidden de alarmbel en ook de politiek wil nu actie. Maar wie doet wat? Waar? En wanneer? Tegelijkertijd is in 2009 de wereldeconomie in een recessie beland.

Tegen deze achtergrond wordt in december in Kopenhagen de grote VN-klimaattop gehouden. Lukt het de wereldgemeenschap om nu echt het tij te keren en de uitstoot van broeikasgassen fors terug te dringen? De vooruitzichten zijn tot nu toe niet al te goed.

Centrale vraag op deze conferentie is: wat moet de politiek extra doen om van 'Kopenhagen' een succes te maken?

Nederland heeft vaak een belangrijke rol gespeeld binnen de VN op klimaatgebied. Jan Pronk sloot als voorzitter van de grote conferentie in Bonn in 2001 het Kyoto-protocol af. Yvo de Boer is op dit moment de hoogste VN-ambtenaar op klimaatgebied.

Kan de Nederlands politiek in Kopenhagen een cruciale rol spelen? Wat moet en wat kan het resultaat zijn van Kopenhagen? Wat moet de Nederlandse inzet zijn nu een mislukking op de loer ligt?

Over deze vragen gaan we een middag lang met elkaar in debat.

Programma:

1. Prof. Dr. Rik Leemans: nieuwste wetenschappelijke inzichten op het terrein van de klimaatverandering.

2. Oud-minister Pieter Winsemius en minister Bert Koenders (o.v.b.) in gesprek over de betekenis van de VN-klimaattop in Kopenhagen

3. Debat tussen de klimaatwoordvoerders van de politieke partijen (Liesbeth Spies, CDA; Bert Koenders, PvdA; Kees Vendrik, GroenLinks; Boris van der Ham, D66; Esther Ouwehand, Partij voor de Dieren; en VVD, SP en ChristenUnie) en vertegenwoordigers van vakbonden, milieuorganisaties, kerken, jongeren, ontwikkelingsorganisaties, wetenschap en oude en nieuwe werkgevers over wat er extra moet gebeuren om van Kopenhagen een succes te maken.

Gespreksleiding en presentatie: Wilfred Scholten