Ministerie van Defensie

Themazondag `Indische en Molukse integratie'

Datum: 15 november 2009 Tijdstip: 11.00 - 15.00 uur. De zaal is open vanaf 10.00 uur. Locatie: Reünie- en congrescentrum Kumpulan, Velperweg 147, Arnhem

Het onderwerp van deze culturele themazondag is de Indische en Molukse integratie. Sprekers zijn Ulbe Bosma, Elias Rinsampessy en Marjolein van Asdonck. Bert Paasman geeft een inleiding op het Indische oeuvre van Marion Bloem en interviewt haar aansluitend.

De sprekers gaan in op de ervaringen van Indische en Molukse Nederlanders tijdens en na hun repatriëring. Tussen 1949 en 1951 kwamen circa 68.000 Indische Nederlanders naar Nederland. Dat waren: * oud-gouvernementsambtenaren; * (oud-) KNIL-militairen; * werknemers uit het bedrijfsleven; * anderen die Nederland boven de Republik Indonesia verkozen.

De inheemse KNIL-soldaten kregen de keuze tussen dienstneming in het Indonesische leger of demobilisatie in het land van herkomst. Een grote groep Molukkers weigerde demobilisatie op Java en kwam met hun gezinnen naar Nederland (crica 13.000).

Integratie

Hoe ondervonden deze Indische en Molukse Nederlanders hun kennismaking met Nederland? Het land dat voor de één het land van zijn vader was en waarmee de ander geen binding had? Hoe pasten ze zich aan de Nederlandse samenleving aan? Hoe keken ze naar hun nieuwe omgeving die zo verschilde met hun land van herkomst? Hoe is het hen na hun repatriëring vergaan? Op deze en andere vragen geven de sprekers op deze themazondag een antwoord.

Voor wie?

Het programma is gericht op mensen met belangstelling voor de historie, cultuur en literatuur van het voormalige Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. Een Indisch lunchbuffet en toegang tot het museum Bronbeek zijn inclusief.

Inschrijven

Voorinschrijving is vereist; er is geen kaartverkoop ter plaatse. Inschrijven voor de afzonderlijke dagprogramma's à EUR 22,50 is alleen mogelijk via een formulier, dat u kunt aanvragen bij mevrouw N. Bosman: * Tel. (026) 376 35 78 (maandag, dinsdag, donderdag); * E-mail: kumpulan_bronbeek_evenementen@yahoo.com.

Inschrijven kan tot één week voor de datum van het dagprogramma. Annuleren leidt niet tot teruggave. Per arrangement zijn 250 plaatsen beschikbaar. Honden zijn niet toegestaan.

Organisatie

De organisatie van alle themadagen is in handen van de Stichting Klein Bronbeek en de Stichting Indisch Erfgoed, in samenwerking met het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.