Bonnefanten Museum Maastricht

Open Dag 2009

Zondag 15 november 2009, 11.00 - 17.00 uur

BONNEFANTEN²

Op zondag 15 november wordt weer de jaarlijkse Open Dag van het Bonnefantenmuseum gehouden. Tussen 11 en 17 uur is het museum gratis toegankelijk. Naast het ruime aanbod aan tentoonstellingen hedendaagse en oude kunst is er een uitgebreid dagprogramma, waarbij de hoofdrol is weggelegd voor leerlingen van het Bonnefanten College (VMBO, Vrije School, Havo-Vwo). Zij ontvangen de gasten, geven rondleidingen en lezingen en tonen eigen werk. Daarom heet de dag Bonnefanten in het kwadraat, want het programma is een samenspel van de beide Bonnefanten in Maastricht met een liefde voor de kunst: het College en het Museum. Beide instellingen hebben al vijf jaar een convenant op het gebied van kunsteducatie en met deze programmering wordt het publiek een indruk gegeven van wat er zoal gebeurt op dat gebied.

De Open Dag wordt een combinatie van kunst kijken, activiteiten meemaken en gezelligheid. Een greep uit de activiteiten: drie leerlingen van het VMBO rappen bij oude schilderijen, leerlingen van de Vrije School en het VWO exposeren fotoreeksen en portrettekeningen, fotografen zetten u op de foto. U kunt een debat meemaken over het verschil tussen museumkunst en leerlingenwerk of lezingen volgen over uiteenlopende onderwerpen als de Geboorte van Venus en de Gulden Snede. Er zijn Engelstalige rondleidingen door de expositie van de Amerikaanse kunstenares Elizabeth Peyton en Nederlandstalige rondleidingen bij de collectie van het museum. In het kader van het vak Duits is een team bezig met een reportage over de Open Dag. Op de trap tonen leerlingen van Vrije School kostuumcreaties. In de torenzaal worden zelfgemaakte sapjes en hapjes geserveerd. Andere leerlingen ondervragen de bezoekers om aan het eind van de middag aan wethouder Jacques Costongs te vertellen wat ze hebben vernomen.

Ook de professionals van het museum geven rondleidingen. De directeur legt uit waarom hij tot zijn keuze voor de collectie hedendaagse kunst is gekomen en de conservator ligt toe wat er speciaal is aan de portretten uit Kasteel Amerongen, die vanwege de restauratie tijdelijk in Maastricht zijn. Het volledige programma is te vinden op onze website onder Open Dag 2009.

De Open Dag van het Bonnefantenmuseum is een initiatief van de Gemeente Maastricht uit 2005 met als doel de bekendheid van de stadgenoten met het museum te vergroten. Om deze opzet extra leven in te blazen, wordt elk jaar samengewerkt met een andere partner uit de stad. Vorig was dat Kumulus, dit jaar dus de andere Bonnefanten. De afgelopen edities sloegen zo aan bij het publiek (gemiddeld 2000 bezoekers) dat de Gemeente besloten heeft de subsidie met vier jaar te verlengen.

Download het originele persbericht als pdf

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!