Gemeente Voorschoten

Archeologie krijgt een gezicht

15 november: film Archeologie krijgt een gezicht

historisch museum Nog één keer `Archeologie krijgt een gezicht' bij het Historisch Museum Voorschoten. Op 15 november 2009 wordt de film vertoond die voor de gelijknamige tentoonstelling is gemaakt.

De film laat diverse archeologische hoogtepunten zien uit de gemeenten Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Voorschoten. De 35-minuten durende film is gemaakt door filmmaker Jeroen Rooyakkers. De inleiding wordt verzorgd door Corrie Huguenin, voorzitter van de werkgroep tentoonstellingen van het Historisch Museum Voorschoten. Ook zal zij eventuele vragen na afloop beantwoorden.

De film begint om 14.00 uur. De toegangsprijs is EUR 1,- en gratis voor Vrienden van het museum. Na afloop is er gelegenheid onze huidige tentoonstelling `Op de Kaart' te bezichtigen. Door archeologisch onderzoek weten we veel over de voormalige bewoners van deze streek en de invloed van het landschap op de bewoning door de eeuwen heen. Veel vondsten die in het verleden zijn gedaan, zijn nog zichtbaar aanwezig in het landschap of gemarkeerd wanneer dat landschap werd ontwikkeld ten bate van de moderne samenleving. De film `Archeologie krijgt een gezicht' laat de geschiedenis zien van het ontstaan van de gemeenten van het Pact van Duivenvoorde. Het volgt de perioden die ook in de tentoonstelling te zien waren, maar geeft meer inhoudelijke informatie. De film begint met het ontstaan van het landschap en de komst van de eerste bewoners in de prehistorie en gaat verder met de invloed van de Romeinen op het landschap en de bevolking, en de komst van nieuwe bewoners in de Middeleeuwen.

De film is gemaakt ter ondersteuning van de tentoonstelling `Archeologie krijgt een gezicht' die van 24 juli t/m 30 augustus jl. te bezichtigen was in het Historisch Museum Voorschoten. Deze rondreizende tentoonstelling is de afgelopen maanden te zien geweest in alle gemeenten van het Pact van Duivenvoorde, een samenwerkingsverband op cultuurhistorisch en landschappelijk gebied tussen de gemeenten Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Voorschoten.

De huidige tentoonstelling van het Historisch Museum Voorschoten `Op de kaart' is nog t/m 6 december 2009 te bezichtigen. Het museum is geopend op vrijdag-, zaterdag-, en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur. Het museum is gevestigd aan de Voorstraat 17 te Voorschoten. Meer en actuele informatie over het museum is te vinden op: http://www.historischmuseumvoorschoten.nl/

De Stichting Historisch Museum Voorschoten is een stichting zonder winstoogmerk met als doel het historisch erfgoed van de gemeente Voorschoten voor het nageslacht te bewaren en voor geïnteresseerden tentoon te stellen. De stichting heeft hiervoor het Historisch Museum Voorschoten opgericht. De stichting steunt op vrijwilligers, vrijwillige bijdragen (Vrienden van het HMV) en donateurs.
* 9 november 2009