Gemeente Rotterdam

Burgemeester ing. A. Aboutaleb heeft besloten om een deel van Charlois met ingang van 15 november a.s. opnieuw voor drie maanden aan te wijzen als gebied waar preventief fouilleren mogelijk is. In dit veiligheidsrisicogebied is het tussen 15 november 2009 en 15 februari 2010 voor de politie toegestaan om preventief te fouilleren.

Het gebied was ook in voorgaande jaren veiligheidsrisicogebied in dezelfde periode. Het gaat om de wijken Oud Charlois, Carnisse, Zuidwijk, Pendrecht, Tarwewijk en Zuidplein. De burgemeester vindt de nieuwe aanwijzing noodzakelijk, omdat uit onderzoek is gebleken dat de meeste overvallen worden gepleegd in de periode november - maart. In 2006 en 2007 heeft de inzet van preventief fouilleren geleid tot een forse afname van overvallen en straatroven.

In 2008 zijn bij acties preventief fouilleren in Charlois 6 vuurwapens, 46 steekwapens, 5 slagwapens en 10 overige wapens aangetroffen. Uit een analyse van de politie blijkt dat overvallen en straatroven zich met name concentreren in de deelgemeente Charlois. In de periode januari - oktober 2009 zijn 89 straatroven en 27 overvallen gepleegd. Hierbij was in respectievelijk 87% en 47% van de gevallen een (vuur)wapen betrokken.

De burgemeester is van mening dat de inzet van preventief fouilleren in Charlois een effectieve aanvulling is op de aanpak van veilig ondernemen. Hierbij werken politie, stadsmarinier veilig ondernemen en Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam samen.

Preventief fouilleren heeft tot doel de veiligheid in een vooraf bekendgemaakt gebied te vergroten. De politie kan iedereen die in het aangewezen gebied aanwezig is, fouilleren. Ook kan de politie autos doorzoeken en bezoekers van horecazaken fouilleren. Uit de Veiligheidsindex 2008 blijkt dat er onder Rotterdamse burgers een groot draagvlak is voor preventief fouilleren.

Bron: Bestuursdienst, 09-11-2009