Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

3 finalisten voor kinjerkultuurpries 2009
Bekendmaking winnaar kinjerkultuurpries tijdens jeugdrechtendag 15 november

Zondagmiddag 15 november tussen 13.00 en 14.00 uur is het zo ver. De drie finalisten, overgebleven uit de 19 inzendingen voor de kinjerkultuurpries, strijden om de titel in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen tijdens de jeugdrechtendag. Wie zal cultuurgedeputeerde Odile Wolfs zondag uitroepen tot winnaar van de kinjerkultuurpries 2009?

Is dat Schunck Educatie van het Glaspaleis in Heerlen met het kunstbanken project ? of Basisschool Het Spick uit Beesel met het project Kinderdraaksteken ? of Basisschool Onder de Wieken uit Meterik met het project Malaika kids ?

Aan het project Kunstbanken van Schunck educatie deden 5 Heerlense basisscholen mee: De Horizon, Basisschool Theo Thijssen, t Pannesjop, De Schakel en de Vrije School Heerlen. De Gemeente Heerlen is druk bezig met het opknappen van een aantal pleinen in het centrum van Heerlen. Zij hebben Schunck Educatie gevraagd om van 10 van deze banken kunstbanken te maken. Elke school schilderde 2 banken en een themaboom met als thema: KUS. De leerlingen werden begeleid door professionele kunstenaars.

Met het project Kinderdraaksteken, hebben kinderen van Basisschool Het Spick in Beesel, van het traditionele draakspelen in Beesel een variant voor kinderen gemaakt. Dat ging gepaard met allerlei activiteiten. Ruim 300 kinderen deden aan de activiteiten mee. Ook is er een kinder (sprookjes)boek over het Draaksteken gemaakt, met personages uit het spel. De hoofdrolspeler is een klein vriendelijk Draakje Joep de Draak. Het verhaal is een vrije interpretatie van de legende Sint Joris en de Draak.

Het project Malaika kids van Basisschool Onder de Wieken in Meterik is een schoolproject over kinderen in ontwikkelingslanden. Het project had tot doel leerlingen te laten ervaren dat ze kinderen in ontwikkelingslanden kunnen helpen en om ze kennis te laten maken met de cultuur en omstandigheden in deze landen. Het project Malaika kids gaat om de bouw van een kinderdorp in Tanzania voor 320 weeskinderen. Dit zijn veelal (straat)kinderen van ouders die AIDS hebben of hieraan zijn overleden. De actie van de leerlingen leverde een bedrag van 6000,-- op.

Bij de beoordeling van de nominaties wordt onder andere gelet op:
* de culturele, kunstzinnige of maatschappelijke waarde van het project;

* de algehele presentatie van de kinderen en de school;
* de zelfwerkzaamheid en betrokkenheid van de kinderen;
* hoe vernieuwend het project is;

* hoe begeleiders - kunstenaars - volwassenen in het project zijn ingezet.

De KinjerKultuurPries is een onderdeel van het door de Provincie Limburg gesubsidieerde kinderprogramma de KinjerKraom dat op zaterdagochtend & zondagochtend van 7.30u tot 9.00u en woensdagmiddag van 14.30u tot 16.00u op L1 TV wordt uitgezonden. De eerste prijs bestaat uit een wisselkunstwerk plus een geldbedrag van 1.000, -. De tweede prijs bestaat uit een geldbedrag van 700,-. De derde prijs bestaat uit een geldbedrag van 500,-.

Meer informatie over het programma tijdens de Jeugdrechtendag vindt u op: jeugdrechtendag.hyves.nl

11-11-2009 14:10