Gemeente Gaasterlân-Sleat


Ligplaatsverbod van 15 november 2009 tot 1 maart 2010

Het is verboden om in de periode van 15 november 2009 tot 1 maart 2010 met een vaartuig een ligplaats in te nemen of aan te leggen in de volgende wateren: De Luts (vanaf De Volharding in zuidwestelijke richting), Van Swinderenvaart, Spookhoekstervaart, Rijstervaart en het Diep te Sloten.

Dit verbod geldt eveneens voor De Ie te Sloten. Binnen 20 meter van de beweegbare brug mogen geen (sleep-)boten liggen.

Onder vaartuig wordt verstaan naast het begrip vaartuig in de gebruikelijke zin van het woord:


- een vaartuig zonder waterverplaatsing;


- een casco;


- een vaartuig in aanbouw;


- een vaartuig dat de geschiktheid tot varen of drijven heeft verloren, dan wel de overblijfselen daarvan.

In de praktijk betekent dit dus, mede in het belang van een eventueel te organiseren Elfstedentocht, dat in al deze wateren in deze periode geen vaartuigen mogen liggen en dat dit van toepassing is op alle mogelijke vaartuigen ongeacht de afmetingen.

Indien er na 15 november 2009 nog vaartuigen worden aangetroffen, worden deze door of in opdracht van de gemeente verwijderd. De kosten van verwijdering worden verhaald op de eigenaar van het vaartuig.

Het bovenstaande is niet van toepassing op het innemen van een ligplaats op een als zodanig aangewezen ligoever (Skouleane, voor zover dezen geen gevaar opleveren).

Ter informatie

Voor het deel van de Luts, vanaf het viaduct onder de Suderséwei tot aan de Kippenburgbrug, is het gedurende het gehele jaar verboden om met een vaartuig ligplaats in te nemen of aan te leggen.

Voor de Van Swinderenvaart, Spookhoekstervaart en Rijstervaart is het eveneens gedurende het gehele jaar verboden om in deze wateren ligplaats in te nemen.