Ingezonden persbericht


Nr. 277
Hilversum, woensdag 11 november

MOGELIJKE DOORBRAAK IN GENEZING DIABETES TYPE 1
De Perfecte Mens van de 21e eeuw.
Zondag 15 en 22 november, 19.15 uur, Nederland 2

De wetenschappelijke kennis op het gebied van stamceltherapie en de mogelijkheden ervan voor de menselijke gezondheid neemt aanzienlijk toe. Het lijkt er zelfs op dat recente doorbraken in het onderzoek kunnen leiden tot de genezing van diabetes type 1. Tegelijkertijd roept het baanbrekende werk tal van ethische dilemma's op. In het tweeluik De perfecte mens van de 21e eeuw belicht de Evangelische Omroep de ultieme medische zoektocht naar de verbetering van de mens en de ethische discussies die daar onlosmakelijk mee zijn verbonden. De eerste documentaire zoomt in op stamceltherapie. Documentaire twee zet de plussen en minnen van zogenaamde menselijke verbeteringstechnologieën op een rij.

Stamcel: Hype of hoop?
Zondag 15 november 19.15 uur, Nederland 2
Barack Obama gaf na zijn aantreden toestemming voor embryonaal stamcelonderzoek in de Verenigde Staten. Dit onderzoek kreeg daarmee een nieuwe impuls. Maar wetenschappers kunnen nu ook zonder gebruik van embryo's stamcellen maken van doodgewone huidcellen. Met de nieuwste ontdekkingen en de eerste succesvolle therapieën in het vooruitzicht breekt een nieuw tijdperk in de stamceltherapie aan. Bestaande behandelingen worden eenvoudiger en nu nog ongeneeslijke ziekten, zoals diabetes, kunnen wellicht genezen worden. Gaat deze therapie ons leven uiteindelijk eindeloos verlengen? En tegen welke ethische dilemma's lopen we aan?

De Perfecte Mens
Zondag 22 november 19.15 uur, Nederland 2
We staan aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen waarbij de techniek ons in staat stelt onszelf te verbeteren. Diepe hersenstimulatie zorgt ervoor dat we onszelf beter voelen, door embryo-selectie is het mogelijk erfelijke ziektes uit te bannen en door implantaten kunnen we een soort cyborgs worden: deels mens, deels machine. Een nachtmerrie of de mogelijkheid om langer, fitter en efficiënter te kunnen leven? In deze documentaire gaan we op zoek naar meningen, ervaringen en achtergronden.
---

Noot voor redactie,