Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Sint-Nicolaas-comité Veghel

Zondag 15 november intocht in haven met méér dan 200 Zwarte Pieten SINT STOOMT VEGHEL BINNEN

VEGHEL - Méér dan 200 Zwarte Pieten vergezellen Sinterklaas zondag 15 november bij zijn intocht in Veghel. Daags na de landelijke intocht in Schiedam meert de kindervriend om 13.30 uur met zijn privéschip 'de Spanje' aan in de haven van Veghel. Vuurwerk, klokkengelui, loeiende scheepssirenes en vooral vele duizenden kinderen verwelkomen de goedheiligman.

De boot van Sinterklaas wordt begeleid door een kleine vloot van vier boten, waarop allerlei soorten pieten staan. Voor de veiligheid van de Pieten en de kinderen reist ook weer de boot van de PietenReddingsBrigade (PRB) mee. Om de binnenkomst van de Sint goed voor te bereiden zijn er vanaf 13.00 uur allerlei activiteiten in de havenkom. Samen met presentator Bart van Liempd worden er liedjes gezongen en wordt er reikhalzend uitgekeken naar de boot van de Sint.

Oude glorie
In Veghel heeft de intocht van Sinterklaas in de loop der jaren nog niets van zijn oude glorie ingeboet. De ontvangst is - ondanks de economische mindere tijden - traditiegetrouw groots. Op de boten bevinden zich allerlei soorten Pieten. Er zijn motor-, fiets-, vendel,- skate-, strooi-, samba-, schmink-, EHBO-, kado- vlaggetjes- en pakjespieten. Natuurlijk klinkt er veel muziek vanaf de boten. Ook kamerorkest 'De Frisselnoten' is weer van de partij. Voordat de Sint voet aan wel zet, wordt hij verwelkomd door de voorzitter van het Sint Nicolaas-comité, Mies Jonkers. Aan de Zuidkade stapt de kindervriend op zijn trouwe schimmel Amerigo voor een ritje naar de Markt. Daarbij zal hij zich ongetwijfeld door een dikke haag aan kinderen en hun ouders moeten bewegen. De route loopt via de Hoogstraat naar de Markt. In de kleurrijke stoet rijden onder meer een oldtimer-cadeauwagen, Pieten op hele rare fietsen, Pieten op skates, trikes en een buggy én de kleurplaatpieten mee.

Pietentelefoon
Eindpunt van de route is de Veghelse Markt. Op het bordes van Het Raadhuis wordt de Spaanse bisschop rond 15.30 uur officieel welkom geheten door burgemeester Ina Adema. Vervolgens gaat de goedheiligman naar de tent om handjes te schudden. De Zwarte Pieten, Pietenbands, een draaimolen- en Speelland zorgen ondertussen voor het vermaak. Om 17.00 uur is alles voorbij en gaat de Sint uitrusten van alle vermoeienissen. Vervolgens schuiven tussen 17.00 en 18.00 uur enkele Pieten aan de telefoon om kinderen te woord te staan. Verlanglijstjes en ervaringen van de dag kunnen worden doorgegeven en er mogen natuurlijk vragen aan de Telefoonpieten worden gesteld. Er kan worden gebeld met het telnr. (0413) 38 66 44.

Nationale Pietendag
Een week na de intocht, zondag 22 november, staat het winkelcentrum van 12.00 tot 17.00 uur in het teken van de Nationale Pietendag. Ook dan weer zullen er tientallen pieten in Veghel te vinden zijn. Op de Markt staat een grote podiumwagen waarop de Zwarte Piet On Tour-show wordt gehouden. Hier zijn ook optredens te zien van HIT! en Jelle met zijn 'Pepernotenshow' Om het Sinterklaasfeest in Veghel compleet te maken slaapt er gedurende de Sinterklaasperiode een zwarte piet in een heus chalet op de Markt. Kinderen kunnen hier iedere dag een blik werpen door de ramen en zo de leefwereld van zwarte piet bekijken. Verder opent in Het Raadhuis op de Markt het Centraal Pieten Bureau (CPB) weer haar deuren. Daar kunnen kinderen zien hoe de Pieten allerlei werkzaamheden verrichten tijdens hun verblijf in Nederland.