IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
zondag 15 november 2009
Nederland 2

11.00 - 11.30 uur: LUX

Magazine over religie, kunst, cultuur en samenleving in de Lage Landen

Charter for Compassion

Karen Armstrong: over compassie en nieuw atheïsme

Op donderdag 12 november is in een groot aantal steden over de hele wereld de Charter for Compassion gepresenteerd. De week daarop is uitgeroepen tot de Week van Compassie. In februari 2008 gaf de Britse ex-non en auteur van bestsellers Karen Armstrong het startschot voor de charter, een wereldwijd interreligieus initiatief om de mensheid compassie bij te brengen. Ze vertelt daarover in deze aflevering van LUX.

Ondanks de onderlinge verschillen staat compassie centraal in alle religieuze tradities, ontdekte Armstrong. Te lang is religie gegijzeld door geweld, blind geloof en fundamentalisme. Om uit deze ratrace van haat en chauvinisme te komen, houdt zij een warm pleidooi voor een nieuwe vorm van spiritualiteit. Religion is not about believing things, religion is about doing things, aldus Armstrong. En een glimp van het goddelijke is te zien als we onze houding veranderen door compassie te praktiseren.

Armstrong is een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van religie en cultuurgeschiedenis. In 2008 ontving zij in Middelburg de prestigieuze Roosevelt Freedom of Worship Award. Armstrong veroverde het grote publiek met haar boek 'De geschiedenis van God' waarin zij 4000 jaar cultuurhistorie beschrijft van de drie monotheïstische godsdiensten: Jodendom, Christendom en Islam. Inmiddels heeft ze bijna twintig boeken op haar naam staan. Momenteel werkt ze aan een nieuw boek over het nieuwe atheïsme zoals onder anderen gepraktiseerd wordt door Richard Dawkins. Het gebrek aan interesse in het heilige op zo'n grote schaal is zonder precedent in onze geschiedenis. Armstrong licht in LUX alvast een tipje van de sluier op over haar nieuwe project.

Redactie: Anikó Ouweneel, Els van Driel, Sarah Hijmans; regie en samenstelling: Wilberry Jakobs; productie: Margie Monfils; eindredactie: Ida Overdijk

LUX is een co-productie van IKON en Museum Catharijneconvent Utrecht.