Ingezonden persbericht


Deventer, 7 oktober 2009
PERSBERICHT

TONOFHOLLAND
Contemporary Embroidery

Een nieuw, verrassend kunstboek verschijnt begin november

Ton of Holland, Contemporary Embroidery geeft op een bijzondere manier een beeld van het werk en het creatieve denkproces van de kunstenaar. Hij schildert op schildersdoek wat hij daarna borduurt. Schetsjes, ideeën, inspiratie bronnen, achterkanten van schilderijen en uitvergrote details, laten het proces en de werkwijze zien van Ton of Holland. Iedere pagina is verrassend en vernieuwend.

Ton of Holland's startpunt is het beschilderen van schildersdoek. Daaroverheen borduurt hij in de platte steek indringende voorstellingen. Soms voegt hij elementen toe zoals parels, bladgoud of glaspoeder, waardoor opmerkelijke schilderijen ontstaan, geen borduurwerken. Dat maakt zijn werk zeer bijzonder binnen de internationale kunstwereld.

Naast reproducties van het werk wil Ton of Holland ook een indruk geven van zijn creatieve denk- en werkproces en van zijn gevoels en belevingswereld. Met behulp van schetsjes, ideeën, inspiratie bronnen, achterkanten van schilderijen en uitvergrote details, krijgt de lezer meer inzicht. Het is echter niet de bedoeling dat alles wordt uitgelegd. Er moet voldoende overblijven voor de verbeelding.

De unieke vormgeving van het boek is ontstaan door de intensieve samenwerking van de kunstenaar met vormgever Dennis Koot. Dit leverde een spectaculair document op dat tegelijkertijd een visuele streling is voor het oog. Twee essays zijn als een lichtkrant door het boek gemengd. Hoofdredacteur van 'Kunstbeeld' Roos van Put, geeft een kunsthistorische visie op het werk; Mattias Duyves presenteert een cultureel sociologische visie waarin de betekenis en de positie van het werk binnen de (homo)subcultuur wordt geduid.

Expositie
Van 15 november t/m 20 december 2009 is bij Galerie Ramakers in Den Haag een solo-expositie te zien van het werk van Ton of Holland getiteld: DONTSAYITWITHFLOWERS

Ton of Holland , Contemporairy Embroidery
Teksten: Mattias Duyves, Roos van Put
24 x 28 cm; 240 pagina's; gebonden; Nederlands/Engels ISBN 978 90 78964 47 6; Consumentenprijs: E 44,95

Verkrijgbaar
Ton of Holland, Contemporairy Embroidery is verkrijgbaar in de boekhandel, bij galerie Ramakers en via www.thiemeart.com.