Dolfijntherapie Bahamas met Stichting Kinderdroom


MAREN KESSEL, 20091109 -- Op zondag 15 november 2009 begeleidt Stichting Kinderdroom, dat zich inzet voor zieke kinderen en hun familie, een vijftal gezinnen naar de Bahamas voor een weekje dolfijntherapie. Vanaf het eiland Bimini neemt de lokale organisatie WildQuest ons elke dag mee op zee met een grote catamaran om dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te treffen: het open water. Het belooft een spannende reis te worden voor de `therapiekinderen' Tim Parlevliet, Lars Versteeg, Jonas Wijnia, Dani Haan en Mitchel Meijs.

De week staat in het teken van de Human Dolphin Connection, een programma waarin contact wordt gelegd tussen mensen en dolfijnen. We varen dagelijks uit met de catamaran DolphinQuest en spenderen zo'n zeven uur op zee. Soms duren de ontmoetingen met dolfijnen een uur of langer, op andere momenten slechts een paar minuten of seconden. Hoe dan ook is het speciale contact altijd een magisch moment. Helemaal als er oogcontact is of als men ervaart dat de dolfijnen je `lezen/scannen' met hun sonar.

Interactie `op uitnodiging'
De intentie is altijd om op een respectvolle en bewuste manier contact te maken met de dolfijn. Net als elke wilderniservaring, is het belangrijk dat het zwemmen met dolfijnen wordt ondernomen met de nodige voorzichtigheid. De dolfijnen worden niet opgejaagd of gevoerd en er wordt niets gedaan wat hun natuurlijke gedrag kan beïnvloeden. Er zijn dagen dat de dolfijnen heel graag contact zoeken, maar andere dagen zijn ze druk in de weer met het zoeken naar voedsel, enthousiast met elkaar spelen of slapen. Kortom, interactie vindt alleen plaats op `uitnodiging' van de dolfijnen. We zijn immers te gast in hun natuurlijke omgeving!

Professionele begeleiding
Het personeel van WildQuest is goed opgeleid en heeft veel ervaring om de kinderen te begeleiden in hun ontmoeting met de dolfijnen. Bovendien worden wij deze reis vergezeld door Minolaya Meulenbeek, een therapeute die veel ervaring heeft opgedaan met dolfijntherapie op Curaçao, in Turkije en Florida. Haar meest recente functie was hoofdtherapeute en interne manager bij het vooraanstaande Waterplanet USA. Daar regelde zij zo'n beetje alles wat zich voor én achter de schermen afspeelde. We zijn dan ook zeer verheugd dat ze samen met ons en de vijf gezinnen deze reis wil meemaken.

Funky sfeer
De tijd dat we niet op zee zijn, verblijven we in de WildQuest Retreat Lodge, gelegen in het vissersdorp Porgy Bay. Er zijn een paar cafés en kleine winkeltjes voor de behoeften van de locale bewoners. Dit dorp heeft een typisch Caribische `funky' sfeer en de mensen zijn erg vriendelijk, dus ook buiten de dolfijntherapie om zal er genoeg te genieten zijn!

Na terugkomst op 22 november zullen wij op onze website www.kinderdroom.nl uitgebreid verslag doen van deze reis. Voor meer informatie kunt u alvast een kijkje nemen op www.wildquest.com.
Over Stichting Kinderdroom
Stichting Kinderdroom zet zich in voor zieke kinderen en hun familie. Eén van de manieren waarop we dat doen is door het laten volgen van therapie met dolfijnondersteuning, een programma waar kinderen bijzonder goed op reageren. Ze kunnen spelen, genieten en vooral even niet denken aan hun ziekte en/of handicap. Daarnaast is de therapie leerzaam en wordt de hersenactiviteit gestimuleerd door de aanwezigheid van dolfijnen en het rustgevende water. Het kind kan hierdoor beter informatie in zich opnemen en onthouden. Gezinnen met een ernstig ziek kind kunnen zich kosteloos bij ons inschrijven. Wij dragen financieel bij aan hun therapie, deels door sponsoring en deels door onze landelijke Card4Kids wenskaartenactie.

www.kinderdroom.nl