Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WINNAAR 10e RIETVELDPRIJS

De jury van de Rietveldprijs heeft bekend gemaakt dat de Rietveldprijs 2009 wordt toegekend aan Kantorenpark Papendorp van Wissing Stedebouw en Ruimtelijke Vormgeving en West 8. Het is voor het eerst dat de jury een stedenbouwkundig plan beloont met de prestigieuze Utrechtse architectuurprijs.

Al diverse malen zijn projecten in Papendorp geselecteerd of genomineerd voor de Rietveldprijs. De stedenbouwkundige drager van deze staalkaart van architectuur is twee jaar geleden voor het eerst op de lijst van de prestigieuze Utrechtse Architectuurprijs verschenen. De stedenbouwkundige kwaliteiten maakte indruk op de jury, helaas werd geconcludeerd dat de invulling nog niet tot volle wasdom gekomen was. Na twee jaar is het bijzondere karakter van dit kantorenpark erkend. De heldere stedenbouwkundige structuur, het groene karakter met verscholen functies onder het grastapijt en de onverwachte combinaties van functies stemden de jury zeer positief en hebben hen doen besluiten het kantorenpark aan te wijzen als winnaar.

Het juryoordeel: ' Zowel om de waarde die dit plan voor de stad Utrecht heeft, als om het signaal dat de stad aan zichzelf en aan de rest van Nederland afgeeft ten aanzien van de ruimtelijke inbedding van bedrijventerreinen, is dit plan de terechte winnaar van de Rietveldprijs 2009.'

De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd project in de stad Utrecht. Daarbij telt de kwaliteit van het project zelf, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving en bruikbaarheid van de stad.

Er waren dit jaar vier projecten genomineerd. Naast de winnaar waren dat parkeergarage de Cope van JHK architecten, Onder Professoren een woningbouwproject van Bakers architecten en Westraven van Architectenbureau Cepezed. De jury bestond uit Ir. Dirk Sijmons, H+N+S Landschapsarchitecten (voorzitter); Olof van de Wal , KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing; Dorte Kristensen, Atelier Pro architecten; en Henk Scholten, AAS architecten Groningen.

Op zondag 15 november 2009 wordt de Rietveldprijs uitgereikt. De winnaar ontvangt een geldbedrag van ¤ 7.500. Tijdens de uitreiking wordt ook bekend weelk project de AD Utrechts Nieuwsblad Publieksprijs heeft gewonnen.

Onder de eerdere winnaars bevonden zich: Koen van Velsen, Mart van Schijndel, Rem Koolhaas, Enric Miralles, NL Architects, Wiel Arets en Erick van Egeraat.

http://www.rietveldprijs.nl

­