Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Drie supermarkten vanaf 15 november op zondag van 16.00 tot 20.00 uur open

Super de Boer in Borculo en Neede en Plus Koenders in Eibergen mogen de komende twee jaar hun deuren openen voor het publiek op zondag. Voor deze supermarkten geldt vanaf 15 november de `zondagavondopenstelling'.

Wettelijke mogelijkheden

De Winkeltijdenwet verbiedt het normaal gesproken om op zondag een winkel voor het publiek geopend te hebben (behalve dan op zogenaamde koopzondagen). Maar tegelijkertijd geeft deze wet en de Berkellandse verordening winkeltijden de mogelijkheid ontheffing te verlenen van dit verbod.

Dit geldt dan voor maximaal drie winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht, met uitzondering van sterke drank. Deze `zondagavondwinkels' zijn dus bedoeld om ook op zondag te voorzien in de elementaire dagelijkse behoefte aan eet- en drinkwaren. Het aantal van drie vloeit voort uit het gegeven dat in de Winkeltijdenwet staat dat voor ten hoogste 1 winkel per 15.000 inwoners een ontheffing kan worden verleend.

Ontheffing voor twee jaar

Op zich was de zondagavondopenstelling al vanaf het begin van Berkelland, in 2005, mogelijk. Maar tot nog toe had nog niemand van de mogelijkheid gebruik gemaakt. Nu zijn er vijf aanvragen ontvangen (ook Albert Heijn en C1000 uit Eibergen).

Om de winkels te laten wennen aan de zondagavondopenstelling verleent de gemeente nu een ontheffing voor een periode van ruim twee jaar, vanaf 15 november 2009 tot en met 31 december 2011. Per 1 januari 2012 komen er andere supermarkten in aanmerking. Dan geldt ook een rouleersysteem, waarbij desgewenst bijvoorbeeld ook Ruurlo een keer aan de beurt kan komen.

Inspraak

De aanvragen hebben 18 augustus tot en met 2 september 2009 ter inzage gelegen, daarom bestaat niet meer de mogelijkheid meer om een zienswijze in te dienen. Belanghebbenden konden een `zienswijze' indienen, maar hebben er is geen gebruik van gemaakt.

Trefwoorden Zondagopenstelling
Mutatiedatum 19/10/2009