Ingezonden persbericht


Staatssecretaris verhoogt leges voor verblijfsvergunning Persbericht | 03-11-2009

Staatssecretaris Albayrak van Justitie verhoogt de leges die moeten worden betaald om in Nederland een verblijfsvergunning te krijgen. Deze verhoging moet leiden tot een hogere dekkendheid van de kosten die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) worden gemaakt voor het verlenen van verblijfsvergunningen. Dat meldt de staatssecretaris vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook voert zij een nieuw legestarief in voor verstrekking van een vervangend verblijfsdocument en voor de vijfjaarlijkse vernieuwing van een verblijfsdocument voor onbepaalde tijd.

Reguliere verblijfsvergunningen
Een vreemdeling die zijn verblijfsvergunning voor bepaalde tijd wil verlengen of wil omzetten naar een vergunning voor onbepaalde tijd gaat per half november 2009 een hoger tarief betalen. De leges voor een aanvraag tot verlenging van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd regulier gaan omhoog van ¤ 188,- naar â''¬ 288,-. De leges voor een aanvraag voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd gaan omhoog van ¤ 201,- naar ¤ 401,-. Net et als bij vernieuwingen van paspoorten zal het vernieuwen van het document van houders van een onbepaalde verblijfsvergunning regulier geld gaan kosten. Deze vijfjaarlijkse vernieuwing gaat ¤ 41,- kosten. Het nieuuwe tarief wordt per 1 januari 2010 van kracht.

Kennismigranten
Kennismigranten gaan per 15 november ¤ 750,- betalen voor een mvv (inreisvisum) in plaats van ¤2550,-. Kennismigranten maken gebruik van een versnelde procedure, waarmee zij binnen twee weken een beslissing hebben op hun verblijfsaanvraag en met minimale administratieve belasting. De staatssecretaris verwacht dat deze verhoging geen vermindering van het aantal kennismigranten tot gevolg zal hebben, omdat uit onderzoek van de adviescommissie voor vreemdelingenzaken (ACVZ) is gebleken dat de hoogte van de leges voor kenniswerkers geen beslissende invloed heeft op het afsluiten van een arbeidsovereenkomst. Veelal worden de leges door de werkgever voldaan. Van de werkgevers is bekend dat ze vooral waarde hechten aan snelle procedures zonder veel rompslomp. Daar zorgt de versnelde procedure voor.

Vervangende documenten
Voorts heeft de staatssecretaris besloten om een nieuw legestarief in te voeren voor een nieuw of vervangend verblijfsdocument. Het kan hierbij gaan om documenten die zijn vermist of gestolen, of om een zelfstandig verblijfsdocument voor een vreemdeling die 14 jaar wordt en onder de identificatieplicht valt. Het verstrekken van een vervangend document gaat ¤100,- kosten. Gestreefd wordt om diit tarief op 1 januari 2010 in te laten gaan. In 2008 werd in 7.792 gevallen een dergelijk vervangend document verstrekt.

Gevolgen van de uitspraak van het hof van Justitie in de zaak Sahin Bepaalde groepen Turkse onderdanen die rechten kunnen ontlenen aan de standstillbepaling van het Turks Associatierecht hoeven voortaan slecht 41 euro aan leges te betalen voor aanvragen voor verlenging van hun verblijfsvergunning. Dat heeft staatssecretaris Albayarak van Justitie besloten naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in september. Het Hof oordeelde in een individuele zaak dat het huidige legestarief van ¤ 188,- onevenredig hooog was in vergelijking met onderdanen van de Europese Unie. Het Hof beriep zich daarbij op het associatierecht tussen Turkije en de Europese Gemeenschappen. De verlaging van de tarieven bij verlengingsaanvragen zijn niet van toepassing op Turkse onderdanen niet in Nederland mogen werken.

Ten aanzien van de verplichting tot restitutie van teveel betaalde leges merkt de staatssecretaris op dat de IND in zaken die op de datum van de uitspraak (17 september 2009) nog niet in rechte onaantastbaar zijn geworden (de aanvraag is ingediend, er is bezwaar of beroep ingesteld of de termijn daarvoor was nog niet verstreken) een nieuw besluit neemt ten aanzien van de leges. Teveel betaalde leges worden dan ambtshalve gerestitueerd. De kosten hiervoor worden geraamd op circa ¤250.000. De blijvende legesderving bedraagt circa ¤¤ 4 miljoen per jaar.