D66

vrijdag 6 november 2009

D66 roept ICCAT op tot totaal vangstverbod blauwvintonijn

Een vangstverbod is niet alleen in het belang van de blauwvintonijn zelf, maar is ook voor de vissers uiteindelijk het beste. Dit zegt D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy vlak voor de start van de jaarlijkse vergadering van de ICCAT, de internationale visserijorganisatie die tot en met 15 november in Brazilië bijeen is.

De International Commission for the Conservation of Atlantic Tuna (ICCAT) moet de komende week een besluit nemen over een sterke vermindering van de vangst van de Atlantische blauwvintonijn. De wetenschappelijke tak van ICCAT kwam onlangs met een scherp advies: Een vangstverbod is de enige manier om deze vissoort te redden. In het verleden heeft de ICCAT, waarbij 51 landen zijn aangesloten, vergelijkbare adviezen naast zich neergelegd. Dankzij druk van Gerben Jan Gerbrandy was de Europese Commissie afgelopen maand overtuigd een vangstverbod te steunen. Enkele zuidelijke Europese lidstaten, zoals Malta, Spanje en Italië hebben het besluit van de EC vervolgens getorpedeerd.

Alleen door nu een radicaal besluit te nemen, zal in de toekomst weer op deze tonijn gevist kunnen worden., vindt de sociaalliberale politicus.