Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 15 november

Alkmaar, 15-11-2009 o 12.00 uur

Grootscheepse alcoholcontroles
Regio, vrijdag 13 november
Een van de belangrijkste speerpunten van de politie is de verkeersveiligheid. Op veiligheid zijn veel factoren van invloed, onder anderen de inrichting van de weg, het onderhoud van voertuigen, maar vooral het zich houden aan verkeersregels. De bijdrage van de politie op verkeersveiligheid richt zich voornamelijk op toezicht op die verkeersregels. Bijna dagelijks worden verkeerscontroles gehouden, tijdens reguliere politiediensten, maar ook als grote georganiseerde controle.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werden grootscheepse alcoholcontroles gehouden in Alkmaar en Heerhugowaard. In Alkmaar werd gecontroleerd op de Edisonweg en de Vierstaten, in Heerhugowaard op het Verlaat en de Westerweg. In totaal moesten ruim tweeëntwintighonderd (2213) bestuurders een blaastest afleggen. Hiervan bleken er zesentwintig zoveel te hebben gedronken dat zij hun auto moesten laten staan en een proces-verbaal kregen. Vijf van hen bliezen zoveel dat zij ook hun rijbewijs moesten inleveren. Van alle verbaliseerde bestuurders waren er zeven beginnend bestuurder. Voor hen gelden strengere normen. De bestuurder die de twijfelachtige eer had om kampioen van de nacht te zijn blies maar liefst 1235 ug/l, vijfenhalf keer het voor hem geldende maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht).
Enkele bijzondere gevallen:

- omstreeks 05.40 uur werd op de Oosttangent in Heerhugowaard een 33-jarige Pool aan de kant gezet. Hij blies drie maal het maximum (670 ug/l). In normale gevallen wordt een rijbewijs bij een dergelijk alcoholpromillage ingevorderd. Omdat deze man geen vaste woonplaats heeft in Nederland, kreeg hij direct een boetevoorstel van negenhonderd euro. De auto van de man werd meegenomen naar het politiebureau. Na betaling van de boete krijgt hij zijn auto terug.
- Op vrijdagavond omstreeks 23.00 uur werd op de Noorderkade in Alkmaar een 23-jarige Alkmaarder in een personenauto gecontroleerd. Hij blies 870 ug/l. Omdat het hier om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer blazen dan 90 ug/l. Hij blies derhalve bijna tien maal het voor hem geldende maximum. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Brand in bollenschuur
Callantsoog, zaterdag 14 november
Op zaterdagmorgen omstreeks 04.45 uur ontdekte de eigenaar van een bollenbedrijf aan de Uitlandseweg in Callantsoog dat er brand was uitgebroken in loodsen bij zijn bedrijf. Het ging om drie aan elkaar geschakelde loodsen. In twee van deze loodsen stonden bollen opgeslagen. Deze loodsen gingen door de brand verloren. Een derde loods, waarin machines stonden, kon worden gered. Diverse brandweerkorpsen uit de omgeving bestreden de brand die aanvankelijk werd ingeschaald als middelbrand. Er volgende een opschaling toen bleek dat op het dak asbestplaten lagen. Door een gunstige wind kwamen asbestdelen terecht op een perceel bollengrond bij het bedrijf. Er ontstond geen gevaar voor omwonenden.
Bij het bedrijf stonden woonunits waar een 16tal Poolse landbouwarbeiders verbleven. Zij werden uit voorzorg uit hun woning gehaald en ondergebracht in het dorpshuis in Callantsoog. De woonunits bleven echter gespaard.
Tijdens de bestrijding van de brand was de Uitlandseweg voor het verkeer afgesloten.

Daders ontkomen na kraak
Egmond aan Zee, zondag 15 november
Op zondagmorgen omstreeks 07.00 uur werd er ingebroken in een drogisterij aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. De daders namen vooral duurdere parfumerieartikelen weg. De gewaarschuwde politie zag de verdachte rijden in een donkergekleurde Audi personenauto. De auto reed weg over de Hoeverweg in de richting Alkmaar. Hierbij negeerde de bestuurder een rood verkeerslicht. Met hoge snelheid nam hij vervolgens de rondweg richting Kooimeer. Op de kruising Heilooer Tolweg Kennemerstraatweg, remde de bestuurder af voor een rood stoplicht. Terwijl een automobilist met zijn personenauto achter hem tot stilstand kwam, werd de Audi aan de voorzijde klem gereden door een politieauto. De inbreker reed echter hard achteruit. Botste hierbij tegen de personenauto achter hem en reed vervolgens om de politieauto heen in de richting Kooimeer. De auto kon niet meer worden achterhaald.

Heling fiets
Hoorn, vrijdag 13 november
Op vrijdagavond omstreeks 21.25 uur hield de politie een 19-jarige man uit Hoorn aan wegens diefstal of heling van een fiets. De man werd gecontroleerd omdat hij op het Kleine Noord op een damesfiets zonder verlichting reed. Bij controle bleek de fiets op 27 september 2009 ontvreemd te zijn. De fiets werd in beslag genomen. De man, die aanvankelijk probeerde om weg te rennen, werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Gestolen snorfiets
Alkmaar, vrijdag 13 november
Op vrijdagavond omstreeks 21.00 uur zag de politie twee jongens op een snorfiets rijden op de Zeswielen in Alkmaar. Omdat de snorfiets geen verlichting voerde werden de jongens aan de kant gezet. Bij inspectie van de bromfiets bleek het slot geforceerd te zijn. Controle wees uit dat de snorfiets op 13 oktober 2009 was gestolen. Beide jongens, een 17-jarige jongen uit Oudkarspel en een 18-jarige jongen uit Zuid-Scharwoude werden aangehouden. De bromfiets werd in beslag genomen.

Aanhoudingen ivm vernieling
Den Helder, zaterdag 14 november
Op zaterdagmorgen omstreeks 01.10 uur werden een 16- en een 17-jarige jongen uit Den Helder aangehouden wegens vernieling van een raam van een keet aan de Brakkeveldweg in hun woonplaats. Een getuige had de vernieling gemeld bij de politie. Deze trof beide jongens in de directe omgeving aan. Bij de keet bleek een groot raam te zijn ingegooid.

Eenzijdig ongeval
Egmond aan den Hoef, vrijdag 13 november
Op vrijdagavond omstreeks 22.55 uur reed een 18-jarige jongen uit Egmond aan den Hoef op de Heilooer Zeeweg tegen een boom. De jongen reed in een personenauto en raakte door onbekende oorzaak naast de rijbaan. Hier botste hij tegen een lantarenpaal. Door de klap draaide de auto enigszins en kwam met de linker (bestuurders)zijde tegen een boom. De bestuurder raakte bekneld. De brandweer moest eraan te pas komen om hem uit de ernstig beschadigde auto te halen. Hij werd met onbekend letsel voor onderzoek overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar.

Bestolen van sieraden
Den Helder, vrijdag 13 november
Op vrijdagmiddag omstreeks 16.00 uur werd een 84-jarige vrouw bestolen van haar sieraden. Bij de woning van de vrouw aan de Westgracht in Den Helder werd aangebeld. Toen zij opendeed stonden een man en een vrouw op de stoep die zich uitgaven voor medewerkers van Thuiszorg. Zij legitimeerden zich zelfs met iets dat op een pas leek. Nadat zij binnen waren gelaten en een gesprek met de bewoonster voerden, moest de man even naar het toilet. Terwijl de vrouw het slachtoffer aan de praat hield, doorzocht de man enkele vertrekken in de woning. Nadat de man en de vrouw waren vertrokken, bleken de sieraden van de vrouw te zijn gestolen.

Doorijden na aanrijding
Alkmaar, vrijdag 13 november
Op vrijdagavond omstreeks 20.45 uur werd een personenauto op het Verkeersplein Kooimeer in Alkmaar aangereden door een andere auto. Deze auto stopte niet om de schade te regelen, maar ging er vandoor zonder naamsgegevens achter te laten. Op basis van het kenteken kwam de politie bij een woning in Alkmaar waar de weggereden bestuurder zou wonen. Onderzoek in de woning leverde aanvankelijk niets op. Bij verder speuren bleek de man zich in een hondenhok verstopt te hebben. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. De 33-jarige man blies 540 ug/l. Dat is tweeënhalf keer het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. De man kreeg een proces-verbaal wegens het rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding.

Aanrijding en alcohol
Slootdorp, zaterdag 14 november
Op zaterdagmorgen omstreeks 01.20 uur raakte een 18-jarige jongen uit Middenmeer betrokken bij een verkeersongeval op de Westerterpweg in Slootdorp. De bestuurder kwam vanaf de Brink en rondde de rotronde door een combinatie van drank en snelheid niet goed. Hij belandde met zijn auto in een greppel naast de Westerterpweg. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 460 ug/l. Aangezien het hier haat om een beginnend bestuurder die niet meer alcohol in zijn adem mag hebben dan 90 ug/l, blies hij dus vijf maal het voor hem geldende maximum. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. Wieringerwerf, zondag 15 november
Op zondagmorgen omstreeks 06.10 uur zag de politie een 18-jarige jongen met een personenauto staan in de Terpstraat in Wieringerwerf. De uit Driebergen afkomstige jongen was met zijn auto tegen een stoeprand aangereden. Hierdoor was de vooras gebroken. De bestuurder bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 300 ug/l. Dat is ruim drie maal het wettelijk toegestane maximum van 90 ug/l voor een beginnend bestuurder. De jongen bleek bovendien niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Drie keer scheepsrecht?
Den Helder, vrijdag 13 november
Voor de 22-jarige man uit Harlingen was het de derde keer dat hij gepakt werd met drank op achter het stuur. Het was ook de derde keer dat hij werd bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. Dit keer werd ook zijn auto in beslag genomen. De man zelf werd ingesloten omdat er nog enkele boetes tegen hem open stonden.
De man werd gecontroleerd op de Waddenzeestraat in Den Helder. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt en blies 350 ug/l. Aangezien hij een beginnend bestuurder was, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben.

Man mishandeld in het verkeer
Schagen, zondag 15 november
Op zondagmorgen omstreek 10.15 uur reed een 58-jarige man uit Schagen vanuit Callantsoog in de richting de Stolpen. Bij de Provincialeweg N9, reed hij de weg op. Hierbij wachtte hij niet op een personenauto die vanuit de richt Alkmaar aan kwam rijden. De bestuurder van deze auto moest afremmen en raakte hierdoor zo opgewonden dat hij de achtervolging op het slachtoffer inzette. Het slachtoffer werd even verder klemgereden. De verdachte stapte uit, schopte de spiegel van de auto van het slachtoffer en sloeg deze door het geopende portierraam meerdere malen in zijn gezicht. Het slachtoffer wist aan verdere mishandeling te ontkomen door weg te rijden. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de verdachte. De verdachte was een man van ongeveer 30 jaar. Hij had een licht getint uiterlijk. Hij reed vermoedelijk in een blauwe Fiat Punto of soortgelijke auto. De politie in Schagen verzoek eventuele getuigen om contact op te nemen. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Gestolen auto te water
Hoorn, zondag 15 november
Op zondagmorgen omstreeks 04.30 uur trof de politie een Citroen bestelauto aan in de sloot naast de Sportlaan in Hoorn. Onderzoek wees uit dat er niemand meer bij de auto aanwezig was, maar dat van de auto de bedrading was doorverbonden. Mogelijk gaat het om een gestolen auto. De auto hoort thuis op het Achterom in Hoorn. De eigenaar wordt in kennis gesteld.

Hennepcontrole: café gesloten
Enkhuizen, zondag 15 november
Op zondagmorgen werd een controle uitgevoerd in café De Club aan de Kaasmarkt in Enkhuizen. De controle werd uitgevoerd op verdenking van gebruik van drug en handel vanuit het café. Bij de controle werd ondermeer een politiehond ingezet.
In totaal kregen zes personen een bekeuring omdat zij zich niet konden legitimeren. Ook werden vier personen verbaliseerd omdat zij drugs bij zich hadden. Weggegooide drugs werden ook op de grond aangetroffen. De verdachte varieerden in leeftijd tussen 15 en 34 jaar. Zij waren afkomstig uit Enkhuizen, Hoorn en Grootebroek.
De gemeente Enkhuizen heeft aangekondigd het bedrijf te zullen sluiten.

Woninginbraak
Alkmaar, zaterdag 14 november
Op zaterdagavond omstreeks 23.30 uur ontdekten de bewoners van een drive-in woning aan de Bannewaard in Alkmaar dat er in hun woning was ingebroken. De daders kwamen binnen door aan de achterzijde een raam op de begane grond te forceren. Uit de woning verder onder anderen geld en persoonlijke bescheiden ontvreemd. Aan de achterzijde van de woningen loopt een groenstrook met daarin niet officieel pad dat veelvuldig door hondenbezitters wordt gebruikt. De politie is op zoek naar getuigen, mogelijk een van deze hondenbezitters, die iets van de inbraak hebben gezien. De politie in Alkmaar is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Mes
Den Helder, zondag 15 november
Op zondagmorgen kwam een 51-jarige Nieuwedieper aan het politiebureau in Den Helder. Hij kwam een bromfiets ophalen die daar stond. Opvallend was dat de man een grote dolk bij zich droeg. Het mes werd direct in beslag genomen. De man deed afstand van het wapen.