Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Barcelona, 15 november 2009

Internationale prijzenregen voor korte film ZAND

De korte film ZAND van regisseur/scenarist Joost van Ginkel (1971) heeft tijdens het 35ste Filmets International Short Film Festival Badalona (Barcelona) de prijs voor beste Fictiefilm gewonnen. Daarnaast won Veerle Witkop de prijs voor beste Actrice en Jack Wouterse voor beste Acteur. Vorige week werd ook bekend dat ZAND de 'Grand Prix' op het Courts Devant Festival des Films Courts qui Avancent in Parijs heeft gewonnen alsmede de 'Si Loin Si Proche' prijs.

ZAND was in 2008 als enige Nederlandse film geselecteerd voor de 65e editie van het prestigieuze filmfestival van Venetië en werd tevens geselecteerd als de Nederlandse inzending voor de Oscars. Tijdens het Worldwide Short Film Festival in juni 2009 in Toronto, een van de meest toonaangevende korte film festivals in de wereld, kreeg ZAND een eervolle vermelding en won Jack Wouterse ook al de prijs als beste acteur. Tevens won ZAND tijdens het Go Short International Short Film Festival in Nijmegen de prijs 'Best Dutch Short'.

ZAND (21 minuten) vertelt het beklemmende verhaal van een vader die zijn negenjarige dochter probeert te beschermen tegen mishandeling. De hoofdrollen worden gespeeld door Jack Wouterse (o.a. Suzy Q, Met grote blijdschap en de Noorderlingen), debutante Veerle Witkop en Margot Ros (o.a. De Vloer op en Celluloid Blues).

Van Ginkel: "Miljoenen kinderen worden wereldwijd mentaal of fysiek mishandeld. Elke week overlijdt in Nederland een kind als gevolg van mishandeling door een van de ouders. Toen ik hiervan hoorde leken al mijn andere ideeën voor een korte film ineens onbenullig. Ik zou willen geloven dat er een kleine kans bestaat dat deze film een verschil maakt. Als we een van deze ouders bereiken is de film naar mijn mening al geslaagd."

Van Ginkel werkte tot nu toe vooral als regisseur van verschillende televisie producties, waaronder de spraakmakende serie HEERLIJK EERLIJK HEERTJE met Raoul Heertje. Inmiddels heeft van Ginkel in samenwerking met Column Film zijn volgende korte film KUS in het kader van NPS KORT! gerealiseerd en is hij geselecteerd om een scenario te ontwikkelen voor de lange speelfilm OPPERVLAKTE binnen het project De Oversteek.


- EINDE PERSBERICHT -

NOOT VOOR DE REDACTIE -