KNHS

Zoer en Smolders verdienen 130.000,-- euro in circuspiste 15 november 2009
Albert Zoer - Okidoki

Smolders is Kampioen van Qatar

DOHA (KNHS) - De springpiste van Doha, de hoofdstad van Qatar, waar zaterdagavond de finale van de Global Champions Tour werd verreden, heeft door zijn zuiver ronde vorm veel weg van een circuspiste. Van de twee Nederlanders was alleen Albert Zoer (Echten) startgerechtigd in de finale dankzij een foutloos kwalificatieparcours dat hij realiseerde met Okidoki. Harrie Smolders (Hooge Mierde) probeerde zich met Exquis Walnut de Muze in de kwalificatiewedstrijd ook bij de beste achttien te rijden, maar twee springfouten verhinderden dat. De volgende dag eiste Smolders wel het Kampioenschap van Qatar op. Een titel die hem 64.000,-- euro opleverde.

In de finale van de Global Champions Tour kwamen achttien combinaties aan de start, waarvan vier zonder fouten bleven. Die vier ruiters hadden maar liefst 669.000,-- euro te verdelen, waarvan 300.000,-- euro voor de winnaar was bestemd. In die barrage was de 60-jarige Fransman Michel Robert met de van de KWPN hengst Voltaire afstammende Kellemoi de Pepita de snelste. De Belg Jos Lansink legde met Valentina van 't Heike beslag op de tweede plaats, terwijl de Braziliaan Alvaro De Miranda met de KWPN gefokte AD Picolien Zeldenrust (Corland x Nimmerdor) derde werd. De tijd van De Miranda was ruim drie seconden sneller dan de tijd van Robert, maar dat ging wel ten koste van een 180.000,-- euro kostende springfout.
Ook de Olympische kampioen van 1996 de Duitser Ulrich Kirchhoff had zich met de in Nederlands bezit zijnde Holsteiner Carino geplaatst voor de barrage en ook hij was sneller dan Robert, maar ook hij maakte een springfout. Omdat hij ook langzamer was dan De Miranda eindigde Kirchhoff als vierde en bleek het springfoutje hem en Arnoud Dobber, de eigenaar van Carino, maar liefst 231.000,-- euro te hebben gekost. Albert Zoer had zich door met Okidoki twee springfouten te maken niet geplaatst voor de barrage en eindigde als elfde. Een plek die hem toch nog 15.000,-- euro opleverde.
Opvallend was dat Michel Robert en Jos Lansink het in de kwalificatiewedstrijd rustig aan hadden gedaan. Zij kozen voor een foutloze ronde zonder op de tijd te letten. Beiden eindigden dan ook met een strafpunt voor het overschrijden van de tijd. De Miranda en Kirchhoff noteerden een springfoutje in de kwalificatiewedstrijd en plaatsten zich als 13de en 17de voor de eindstrijd. Deze kwalificatiewedstrijd werd gewonnen door de Olympische kampioen van 2008 de Canadees Eric Lamaze met de KWPN gefokte Hickstead (Hamlet x Ekstein) en Zoer veroverde een prima uitgangspositie door met Okidoki als derde te eindigen, achter de Braziliaan Bernardo Alves met Chupa Chup.

De twee Nederlandse springruiters waren tijdens deze vierdaagse in Qatar uiterst succesvol. In de openingswedstrijd op woensdag legde Smolders met Exquis Powerfee beslag op de vijfde plek en werd Okidoki dertiende. Met Sam werd Zoer in de tweede wedstrijd tweede, terwijl Smolders met Exquis Walnut de Muze vijfde werd. In de eerste wedstrijd op donderdag werd Zoer wederom met Sam tweede en net als eerder was de Ierse Jessica Kürten met Castle Forbes Cosma sneller. Op donderdag stond ook de kwalificatiewedstrijd op het programma voor de finale en daarin werden Zoer en Okidoki derde. Op vrijdag won Smolders het Open Kampioenschap van Qatar en in de barrage diende hij af te rekenen met erkende barrage specialisten als Daniel Etter, Ludger Beerbaum, Roger-Yves Bost, Marcus Ehning en Jessica Kürten. In de het vier dagen durende evenement afsluitende wedstrijd legde Zoer met Sam beslag op de tweede plaats. Toen daarna afgerekend moest worden met de penningmeester bleek Zoer 57.000,-- euro tijdens zijn reis te hebben verdiend en Smolders 72.500,-- euro.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.globalchampionstour.com

Uitslag finale Global Champions Tour 2009:


1) Michel Robert (Fra) - Kellemoi de Pepita (v. Voltaire) - 0 / 0 - 49.76

2) Jos Lansink (Bel) - Valentina van 't Heike - 0 / 0 - 49.89
3) Alvaro de Miranda (Bra) - AD Picolien Zeldenrust (Corland x Nimmerdor) - 0 / 4 - 46.52
11) Albert Zoer (Echten) - Okidoki (Jodokus x Topas) - 8

Uitslag Open Championship of Qatar (1.60 m.):


1) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze - 0 / 0 - 38.39

2) Daniel Etter (Dui) - Peu a Peu - 0 / 0 - 38.56
3) Ludger Beerbaum (Dui) - Coupe de Coeur - 0 / 0 - 39.10 8) Albert Zoer - Sam (Calvados x Ahorn) - 4

Foto Albert Zoer met Okidoki door: www.melissen.net