Politie Haaglanden

Persberichten 15 november

Haaglanden, 15-11-2009

Politie zoekt getuigen overval
Den Haag Op de Gevers Deynootweg is zaterdagavond 14 november een toko overvallen. Rond 20.00 uur kwam een man de winkel binnen en bedreigde het aanwezige personeelslid met een vuurwapen. Met een onbekend geldbedrag liep de overvaller vervolgens weg in de richting van het Zwarte Pad. De politie stelde direct een onderzoek in en is op zoek naar getuigen. De overvaller was tussen de 20 en 25 jaar oud, ongeveer
1.60 meter lang met een normaal postuur en had een Noord-Afrikaans uiterlijk. De man droeg een trui met ruitjes, een donkere pet en een doek om zijn mond of hals. Mensen die getuigen zijn geweest van de overval of anderzijds informatie hebben die de politie kan helpen bij het opsporen van dader, worden verzocht contact op te nemen met de recherche van bureau Scheveningen via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel ban met M., 0800-7000.

Politie onderzoekt straatroof pizzakoerier
Den Haag Op de Nettelhorststraat is zaterdagavond 14 november rond 19.40 uur een pizzakoerier overvallen. Toen de jongen zijn scooter parkeerde om een bestelling af te leveren, werd hij aangesproken door een onbekende man. Onder bedreiging van een wapen moest de koerier vervolgens zijn scooter en portemonnee afgeven. Tijdens de beroving kwamen er ook nog twee andere, negroïde mannen bij staan. De man met het wapen was een negroïde man tussen de 20 en 25 jaar oud met een normaal postuur. Hij was ongeveer 1.85 meter lang en droeg een zwart vest, waarvan hij de capuchon over zijn hoofd had. Na de beroving vertrokken de mannen met zn drieën. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen van de beroving. Ook mensen die anderzijds informatie hebben, die kan helpen bij het opsporen van de daders, worden verzocht contact op te nemen met de recherche van bureau Zuiderpark, via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan met M, 0800-7000.

Verdachten langer in hechtenis na inbraak
Den Haag/Ypenburg-Leidschenveen De rechter-commissaris verlengde donderdag 12 november de hechtenis van drie Hagenaars (25, 27 en 29 jaar) met 14 dagen. De drie mannen konden dinsdagochtend 11 november om 00:45 uur na een achtervolging over de Utrechtsebaan worden aangehouden. De verdachten braken kort daarvoor in een woning aan de IJsdijkerstraat in en namen daarbij een geldkistje en een flatscreen tv mee. De bewoonster van de woning, behorende tot de stichting De Compaan, werd daarbij belaagd en mishandeld. De politieagenten kregen de auto van de na de inbraak vluchtende verdachten in het zicht. Met hoge snelheid reden zij richting rijksweg A12. Daar probeerden de verdachten de achtervolgende politieauto van de weg te drukken door onder meer te slingeren en opzettelijk tegen de politieauto te rijden. De agenten slaagden er in hun inmiddels behoorlijk beschadigde auto op de weg te houden. Op de Utrechtsebaan konden de agenten uiteindelijk hun auto tegen de zijkant van de vluchtauto drukken en kwamen de verdachten met hun auto tegen een betonnen wand tot stilstand. In de auto van de verdachten werden de buit en inbrekerswerktuigen (breekijzer, bivakmutsen) aangetroffen. De politie zet het onderzoek tegen de verdachten voort en onderzoekt of zij voor meerdere inbraken in aanmerkingen komen.

Dronken bestuurder ramt boom
Den Haag Op de kruising van de Laan van Meerdervoort en de Zoutmanstraat reed zaterdagavond 14 november rond 23.30 een 24-jarige automobilist met volle vaart tegen een boom. Volgens getuigen ging de bestuurder van de auto na de aanrijding een café in de buurt binnen. De politieagenten die poolshoogte gingen nemen, zagen de man kort daarna richting het Prins Hendrikplein lopen. Op de Van Speijkstraat hielden zij de Hagenaar aan. Onderweg naar het politiebureau gaf de man toe dat hij de aanrijding had veroorzaakt. Hij had echter nergens last van, zo zei hij zelf. Op het politiebureau bleek echter dat de man een flinke wond aan zijn been had, waarvoor hij in het ziekenhuis behandeld moest worden. Mogelijk voelde de man er weinig van omdat hij veel teveel gedronken had: hij blies 585 ugl. De man bleek een bekende veelpleger te zijn en stond gesignaleerd. Na behandeling is hij ingesloten.

Jonge graffitispuiters aangehouden
Den Haag Politieagenten hielden zaterdagmiddag 14 november politieagenten drie jonge graffitispuiters aan. Een oplettende getuige meldde rond 15.15 uur bij de politie dat de jongens zich schuldig maakten aan het spuiten van graffiti op de Claude Debussystraat. Politieagenten troffen een 13-jarige Hagenaar aan en namen hem mee naar het bureau voor verhoor. Daar gaf hij aan uitsluitend te hebben gekeken naar de kunsten van zijn vrienden. Op het politiebureau bekenden de vrienden (drie Hagenaars van 14 en 15 jaar) de graffiti te hebben gespoten. Het jonge kwartet bleek de spuitbussen te hebben weggenomen uit een kelderbox.

Roekeloze automobilist ramt lantaarnpaal
Den Haag - Op de kruising van de Goudenregenstraat en de Seghbroeklaan werden politieagenten zaterdagochtend rond 04.50 uur bijna aangereden door een auto die keihard door rood reed. Bij de achtervolging die volgde reed de automobilist ook door rood op de kruising van de Seghbroeklaan en Fahrenheitstraat. Doordat de 28-jarige bestuurder met snelheden tot 120 km/uur voor hele gevaarlijke verkeersituaties zorgde, verloren de agenten hem kort uit het oog. Na de bocht ter hoogte van de Houtrustweg bleek de automobilist tegen een lantaarnpaal te zijn gereden. De brandweer knipte de gewonde Amsterdammer uit zijn auto. Hij liep onder meer letsel aan zijn borstbeen op. In het ziekenhuis werd tevens bloed afgenomen omdat de man erg naar alcohol rook.

Brommerdieven aangehouden
Den Haag Op de Laurens Reaelstraat hielden politieagenten vrijdagavond 13 november rond 22.00 uur twee jongens aan voor diefstal. Een oplettende getuige meldde dat de jongens bij de bromfiets stonden en zich verdacht gedroegen. Politieagenten treffen de hen aan en controleerde de bromfiets. Het kentekenplaatje en de bromfiets bleken niet bij elkaar te horen en waren allebei gestolen. De Hagenaars (14 en 18 jaar) werden aangehouden en ingesloten op het politiebureau.

Uit de bocht
Leidschendam Een 19-jarige Leidschendammer vloog zaterdag 14 november om 00.50 uur met zijn bromfiets uit de bocht. De jongen mistte op het Duivenpad finaal een bocht en belandde tegen een boom. Politieagenten die een onderzoek instelden, roken bij de man een behoorlijke alcohollucht. De GGD vervoerde de jongen naar het ziekenhuis met diverse aangezichtsverwondingen. In het ziekenhuis nam een arts van de bestuurder een bloedproef af omdat de man door zijn verwondingen niet meer kon blazen.

Jongeren misdragen zich na afloop feest
Westland/Naaldwijk Een groep jongeren misdroeg zich zondagochtend 15 november na afloop van een feest in sportpark de Hoge Bomen. Rond 04.30 uur, toen het feest was afgelopen, gedroegen de jongeren zich baldadig en agressief. Enkele jongeren zochten hierbij bewust de confrontatie op met politiepersoneel dat toezicht hield op de uitloop van het feest. Een 19-jarige jongen werd daarbij aangehouden wegens baldadigheid. Een groepje kreeg het vervolgens met enkele agenten aan de stok. Toen zij probeerden om de aangehouden jongen uit de politieauto te halen, paste een van de agenten geweld toe om hen uit de buurt te houden. Een 20-jarige inwoner uit Hoek van Holland kreeg in het tumult abusievelijk een corrigerende tik van een van de agenten. Later bleek dat hij juist had geprobeerd om een van de opdringerige jongeren weg te trekken. Na het optreden van de politie keerde de rust weer terug.

Door windvlaag over de kop
Westland/Maasdijk Een 50-jarige automobilist uit s-Gravenzande belandde zaterdag 14 november om 18.30 uur met haar auto op haar kant. De vrouw raakte door een windvlaag de controle over haar auto kwijt, reed tegen een verhoogde middengeleiding op en belandde met haar auto op haar kant. Politieagenten hielpen met personeel van een takelbedrijf de vrouw weer op weg. Haar auto raakte aan één kant fors beschadigd. Zij raakte niet gewond.

Voor de kinderen: agenten vinden gestrande Sint Westland/Naaldwijk Politieagenten vonden zogenaamd zaterdag 14 november om circa 12.00 uur na een noodoproep van de hoofdpiet - Sinterklaas in een weiland in het sportpark De Hoge Bomen. De hoofdpiet vertelde aan de wijkagent dat de Goedheiligman met een ballon naar Schiedam zou gaan, maar door de harde wind in het weiland een noodlanding moest maken. De wijkagent vond de Sint in de akkers en een opgeroepen boer bracht de Sint en zijn volgelingen naar het centrum van Naaldwijk waar hij aan zijn intocht kon beginnen.

Verstekeling aan boord
Westland/De Lier - Ook in De Lier verliep de intocht zaterdag 14 november niet zonder bijzonderheden. Bij aankomst van de Sint bleek dat een van de pieten een verstekeling aan boord vonden. De opgetrommelde agenten ontmaskerden de verstekeling. Het bleek Burgemeester Sjaak van der Tak te zijn, die kennelijk zich aan boord had verstopt om mee naar Nederland te varen. Hij kreeg een standje van de pieten en mocht daarna weer gaan.

Drie aanhoudingen bij alcoholcontrole Delft
Delft Van de circa 300 op alcohol gecontroleerde automobilisten, kregen vrijdagavond 13 november tussen 22.00 en 01.00 uur drie bestuurders een proces-verbaal omdat zij meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hadden gedronken. De politie controleerde die avond het verkeer op de Provincialeweg. De hoogste score bleek 570 ugl te zijn.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnende bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnende bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Jongeren in de cel
Delft De politie hield zondagochtend 15 november om 04.20 uur twee Delftenaren aan. Het duo gooide in de Kromstraat fietsen omver. Politieagenten die een onderzoek instelden, hielden het dronken tweetal aan. Een 26-jarige beledigde de agenten daarbij door ze uit te schelden. De andere, 28-jarige man, trachtte door hard weg te rennen, uit handen van de politie te blijven. In de Maria Gouweloospoort kon ook hij worden achterhaald. Beiden kregen een proces-verbaal wegens dronkenschap, baldadigheid en belediging. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Motorrijder onder invloed
Delft Een 44-jarige dronken motorrijder trachtte zaterdag 14 november om 01.25 uur uit handen van de politie te blijven. Agenten zagen de man met zijn motor over het fietspad van de Papsouweselaan rijden. Zij wilden de man daarover aanspreken. De 44-jarige had daar kennelijk geen trek in en probeerde de agenten af te schudden. Via diverse straten kwam de man op de Louis Couperslaan ten val. Nadat de man was aangehouden en overgebracht naar het politiebureau blies hij 675 ugl. Het rijbewijs van de man namen de agenten in beslag. Hij kreeg meerdere processen-verbaal.

Integrale controle openbaar vervoer
Pijnacker-Nootdorp Politieagenten en personeel van het regionale vervoersbedrijf controleerden vrijdagavond 13 november tussen 20.00 en 22.30 uur het reizigersverkeer in Randstadrail. Van de circa 130 gecontroleerde reizigers bleken er zeven te rijden zonder geldig plaatsbewijs. Zij kregen een naheffing.

Beginnend bestuurder in de fout
Zoetermeer Een 28-jarige automobilist uit Zoetermeer kreeg zondagochtend 15 november om 02.30 uur een proces-verbaal wegens het rijden onder invloed. Agenten zagen de man rijden over de Amsterdamsestraat en zagen dat de man bijna in botsing kwam met een andere automobilist. Toen de agenten de man hem daarover aanspraken, bleek dat hij teveel had gedronken. Hij blies aan het bureau 400 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnende bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnende bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Politie onderzoekt poging brandstichting
Zoetermeer De politie onderzoekt een poging tot brandstichting van de Zoetermeerse Al Qibla-moskee aan het Kerkebos. Onbekenden gooiden vrijdagavond 13 november rond middernacht een molotovcocktail naar binnen. De brandweer kon het ontstane brandje snel blussen, waardoor de schade in het gebouw beperkt is gebleven.

Een half jaar geleden werd op soortgelijke wijze brand gesticht. De brandweer wist ook toen de beginnende brand te doven. Ondanks extra toezicht op de Moskee en een uitgebreid onderzoek konden de dader(s) niet worden gearresteerd. De politie hervat de extra surveillance rond het pand.

Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.