GroenLinks

GroenLinks wil debat over uitstel klimaatakkoord

15 november 2009

Volgens de Amerikaanse president Obama zijn regeringsleiders het erover eens dat een alomvattend akkoord op de klimaattop volgende maand in Kopenhagen niet reëel is. Dat zou de uitkomst zijn van een spoedoverleg dat zo'n twintig regeringsleiders hebben gehouden in de marge van de APEC-top dit weekend in Singapore. GroenLinks vindt het onverantwoord dat de regeringsleiders de moed nu al op lijken te geven.

GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik: De regeringsleiders bepalen zelf wat wel en niet kan. Zij hebben de touwtjes in handen. Het is niet te geloven dat de regeringsleiders het nu al hebben over uitstel, nog voor de onderhandelingen in Kopenhagen begonnen zijn. Je begeeft je op een hellend vlak als je nu al gaat roepen dat er geen verdrag komt. In het aller ergste geval hebben we straks niet eens een akkoord op hoofdlijnen.

GroenLinks wil dinsdag tijdens het vragenuurtje in debat met milieuminister Cramer. Het kabinet moet samen met andere Europese koplopers de EU bewegen om de huidige impasse te doorbreken. De top in Azië laat duidelijk zien dat de Verenigde Staten en China niet durven te bewegen en elkaar dus steunen in het stil zitten. We hebben een aanjager nodig. Juist nu moet de EU die rol op zich nemen om Kopenhagen nog tot een succes te maken.

Ik ben het wel met de regeringsleiders eens dat er onvoldoende beweging in de onderhandelingen zit. Maar dan is de oplossing niet om lijdzaam toe te zien. Het betekent dat we zelf meer moeten bieden. Een concrete bijdrage voor klimaatsteun aan ontwikkelingslanden en een scherper reductiepercentage bijvoorbeeld, aldus Vendrik.

GroenLinks roept premier Balkenende en de andere EU-regeringsleiders op om de ingelaste EU-top donderdag niet alleen te gebruiken voor het vullen van EU-posten, maar om het dan vooral ook over de EU-inzet voor Kopenhagen te hebben. Het klimaat is belangrijker dan Europese poppetjes.

Het is altijd de bedoeling geweest om in Kopenhagen te komen tot een opvolger voor het Kyoto-protocol dat in 2012 afloopt. Dat is nodig als we klimaatverandering willen voorkomen. Het kan nog steeds, maar dan hebben we leiderschap nodig.

GroenLinks-Europarlementariër en klimaatexpert Bas Eickhout: De wetenschap is helder. Er moet nu iets gebeuren. We kunnen het ons niet permitteren om de boel nog langer uit te stellen. Nu al ondervinden mensen in ontwikkelingslanden dagelijks de gevolgen van klimaatverandering. Hoe langer we wachten met in actie komen, des te erger dat wordt. Kopenhagen moet slagen.