Ingezonden persbericht


Eric Voutaz uit Zwitserland wint derde editie van "Paris-Dakar by Bike"

Dakar, Senegal, 15 November 2009 - De fietsexpeditie "Paris-Dakar by Bike" was een wedstrijd tussen twee Zwitsers, Eric Voutaz en David Imboden. Voutaz toonde zich uiteindelijk het sterkste en had een voorsprong van 52 minuten na een race van 7.200 kilometer. Het podium werd gecomplementeerd door Dirk Franckx uit België. Toos van Beijsterveldt uit Nederland was de winnares bij de damescompetitie.

"Paris-Dakar by Bike" is een unieke fietsrace/expeditie die start bij de Eifeltoren, doorkruist de Pyreneeën, het Atlasgebergte en de Sahara woestijn. Een groep van 25 fietsers vertrok 6 september in Parijs om na 10 weken te finishen bij Lac Rose, nabij Dakar. De fietsers uit 14 verschillende landen hadden overwegend prima omstandigheden, maar hadden ook sneeuwbuien te overwinnen in Andorra, extreme temperaturen in de Sahara en ontelbare beklimmingen tussen de Franse en Senegalese hoofdstad.

Het was reeds vanaf de start duidelijk dat de beste fietsers afkomstig waren uit Zwitserland. De jonge Eric Voutaz en David Imboden arriveerden de meeste etappes samen bij de eersten. Meestal werden ze vergezeld door enkele andere rijders, maar het waren immer de Zwitserse racers die als eersten in kamp aankwamen. Voutaz nam de leiding van een uur op Imboden in de bergachtige binnenlanden van Spanje. De Zwitserse bankmedewerker kon zijn voorsprong consolideren op het Afrikaanse continent met het Atlasgebergte, de eindeloze Sahara en de vlakke, maar hete, omstandigheden in Mauritanië en Senegal. Voutaz bewees de beste allround atleet te zijn, zowel mentaal als fysiek.

"Paris-Dakar by Bike" is meer dan een wedstrijd. De meeste deelnemers nemen het wedstrijdelement voor lief. Zij fietsen op eigen snelheid en genieten van het landschap en cultuur van het Europese en Afrikaanse continent. De leeftijd van deelnemers varieerde van 25 tot 65 jaar. Het merendeel slaagde erin de gehele afstand te overbruggen en bewezen dat de tour is weggelegd voor een breed publiek.

"Paris-Dakar by Bike" wordt niet georganiseerd in 2010, vanwege het feit dat Bike-Dreams de tweede editie van "The Andes Trail" georganiseerd, een fietsrace/expeditie van 11,000 km in Zuid-Amerika. De vierde editie van "Paris-Dakar by Bike" wordt georganiseerd van 4 september tot 12 november 2011. Voor alle informatie over beide expedities kunt u terecht op de website van de organisatie www.bike-dreams.com of een email naar info@bike-dreams.com.


---