Ingezonden persbericht


Leeuwarden, 15 november 2009

Nothing Personal winnaar publieksprijs op Noordelijk Film Festival

De Nederlandse film Nothing Personal van Urszula Antoniak heeft zondagavond de Leeuwarder Courant Publieksprijs gewonnen op het 31ste Noordelijk Film Festival. Het festivalpubliek beoordeelde Nothing Personal met gemiddeld een ruime negen en daarmee was de film de favoriet. Nothing Personal nam ook deel aan de Interregio Competitie. Daar greep de film echter net naast de prijs.

In de top stonden al snel drie titels die allen tot op het laatste moment kans maakten op de eerste plek. Uiteindelijk was de tweede plaats voor De Helaasheid der Dingen, de verfilming van het boek van Dimitri Verhulst, en plek drie voor Danyael Sugawara's Alles Stroomt. Openingsfilm Das Weisse Band werd ook goed gewaardeerd en eindigde op een vierde plek. Naast Nothing Personal eindigden er nog twee deelnemers van de Interregio Competitie in de top tien. Daarmee scoorden de competitiefilms in 2009 bijzonder goed.

Een overzicht van de top vijf:

1. Nothing Personal (Urszula Antoniak, Nederland)

2. De Helaasheid der Dingen (Felix van Groeningen, België)

3. Alles Stroomt (Danyael Sugawara, Nederland)

4. Das Weisse Band (Michael Haneke, Duitsland)

5. The Man Who Loved Yngve (Stian Kristiansen, Noorwegen)

Nothing Personal

Een jonge Nederlandse vrouw trekt door Ierland om zichzelf te hervinden. Vastbesloten zich te onttrekken aan het jachtige leven, belandt ze op het afgelegen landgoed van de weduwnaar Martin. Ze maken een overeenkomst: zij werkt bij hem in ruil voor eten, op voorwaarde dat ze geen persoonlijke informatie met elkaar delen. Dit werkt een poosje, maar de weerstand brokkelt onvermijdelijk af en het paar vormt een intrigerende band. Het blijft echter ingewikkeld, want hoe kan hij toenadering zoeken zonder dat hij haar zelfverkozen eenzaamheid geweld aandoet?

Dit indrukwekkende debuut van de Pools-Nederlandse Urszula Antoniak won in oktober op het Nederlands Film Festival maar liefst vier Gouden Kalveren. Ook was de film een grote winnaar op het Internationale Filmfestival van Locarno. Met de Leeuwarder Courant Publieksprijs heeft de Nothing Personal zich nogmaals bewezen.

Meer informatie is te vinden op de website van het festival: www.noordelijkfilmfestival.nl.

//////

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal van het festival kunt u vinden op http://www.noordelijkfilmfestival.nl/page.php?nodeId=875