Ingezonden persbericht

Leeuwarden, 15 november 2009

Autumn winnaar Interregio Competitie Noordelijk Film Festival

De Turkse film Autumn van Özcan Alper is de winnaar van de Interregio Competitie van het 31ste Noordelijk Film Festival. De vijfkoppige jury noemde de film 'a potent series of inextricably linked and lingering poetic moods' en verkoos Autumn boven de andere acht films in de competitie. De special mention ging naar George Ovashvili's The Other Bank. Alper wint hiermee de Matad'Or en een geldprijs van ¤ 10.000,-, ter beschikking gesteld door de provincie Fryslân.

De Interregio Competitie is het kloppende hart van het Noordelijk Film Festival. De competitie is een cinematografische verkenning en verbeelding van de Europese regio's in tijd, ruimte en geest. Hierbij staat het fenomeen 'grens' centraal, een grens die onder andere politiek, psychologisch, historisch, economisch, taalkundig of moreel bepaald kan zijn. De negen deelnemende films van 2009 waren afkomstig van het gehele Europese continent, van Hongarije tot Noorwegen.

Autumn

Autumn is de indrukwekkende debuutfilm van de Turkse regisseur Özcan Alper. Hoofdpersoon Yusuf heeft tien jaar doorgebracht in de gevangenis omdat hij als student politiek actie voerde. Als hij eindelijk vrijkomt is samen met zijn politieke idealen echter ook zijn vitaliteit verloren gegaan. Zijn zwakke gezondheid en de isolerende werking van de indrukwekkend in beeld gebrachte Turkse wildernis vormen voor Yusuf een nieuwe gevangenis. De enige die hem kan bevrijden uit zijn geïsoleerde bestaan is het Georgische hoertje Eka. De jury prees de manier waarop de zoektocht van de hoofdpersoon in beeld was gebracht. Ook het gebruik van licht en de soundtrack werden geroemd.

De geselecteerde films voor de Interegio Competitie 2009:

* Autumn / Sonbahar (Özcan Alper, Turkije)
* Eastern Plays (Kamen Kalev, Bulgarije)
* First of All, Felicia / Felicia Inainte de Toate (Melissa de Raaf, Razvan Radulesco, Roemenië)
* Good Luck! / Bahrtalo! (Robert Lakatos, Hongarije)
* März / March (Klaus Händl, Oostenrijk)
* North / Nord (Rune Denstad Langlo, Noorwegen)
* Nothing Personal (Urszula Antoniak, Nederland)
* The Other Bank / Gagma Napiri (George Ovashvili, Georgië)
* Sauna (Antti-Jussi Annila, Finland)

De jury bestond in 2009 uit Laufey Gudjonsdottir (directrice Icelandic Film Centre, Reykjavik), Boyd van Hoeij (filmjounalist voor o.a. Variety uit Luxemburg), Kie Ellens (directeur Wall House #2 in Groningen), David Verbeek (filmregisseur Shanghai Trance, Amsterdam) en Kafka Jaworska (directrice Torun International Film Festival, Polen).

Meer informatie is te vinden op de website van het festival: www.noordelijkfilmfestival.nl.

/////

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal van het festival kunt u vinden op www.noordelijkfilmfestival.nl/page.php?nodeId=875



Ingezonden persbericht