KRO

KRO Profiel maakt een portret van cabaretier Jörgen Raymann

Uitzenddatum: 16/11/2009

Zoon van alle Surinamers

KRO Profiel ging achter de schermen mee met de zoon van alle Surinamers: cabaretier Jörgen Raymann en maakte een portret van hem (maandag 16 november, 22.00 uur, Nederland 3). KRO Profiel ging met Raymann mee naar Paramaribo en bezocht de plekken waar het allemaal begon en waar zijn diepste wortels liggen. Programmaker Dorothée Forma sprak met Tante Es en met Raymanns coach en steunpilaar die erop let dat in huize Raymann aan het eind van de maand de hypotheek betaald kan worden.

Met zijn televisieshow `Raymann is Laat' bereikt Jörgen Raymann het publiek waar de Nederlandse publieke omroep van dróómt: etnisch divers en bovenal jong! Rasta en hoofddoek, wit, beige en zwart zit naast elkaar in de zaal en amuseert zich. En zo is het ook bij de theatershows waarmee Raymann door Nederland toert en waarin hij alle clichés over Nederlanders, Surinamers, Antillianen en Marokkanen nog eens dik aanzet.

Raymann werd geboren aan de Vondelstraat in Amsterdam maar groeide op in Paramaribo. Thuis werden de lp´s van Snip en Snap, Wim Kan en Toon Hermans gedraaid. Als kind merkte Raymann al hoe heerlijk het is om alle aandacht te krijgen. Toen hij na een niet voltooide studie in Rotterdam in Paramaribo een restaurant begon, kwamen de mensen al snel voor zijn entertainment en niet voor het eten.

Raymanns eerste optredens in Nederland waren voor zaaltjes vol Surinamers. Tot dat iemand van de NPS een keer kwam kijken na een enthousiaste recensie in Het Parool. Raymann begon in 1999 met de presentatie van The Comedy Factory, een televisieprogramma voor stand-up comedians. Daarna ging het hard.

Raymann woont weer in Nederland en zijn personage Tante Es is inmiddels populairder dan Jörgen zelf. Iedere Surinamer is trots op hem. Raymann probeert via zijn PIET fonds Surinaamse kinderen een betere toekomst te geven. De Surinamer die op hem een beroep doet zal niet gauw bot vangen.

KRO Profiel: Cabaretier Jörgen Raymann, maandag 16 november om 22.00 uur , Nederland 3

Website

www.profiel.kro.nl/

Programma

KRO Profiel

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: