Gemeente Laren


Bladcampagne 2009 in de Gemeente Laren

BEL Combinatie Buitendienst start op maandag 16 november.

De herfst is weer begonnen en de bladeren liggen alweer in grote hoeveelheden op straat. Veel rommel en veel werk. Maar als er geen bladeren vallen in het najaar, dan komen er ook geen nieuwe in het voorjaar. Dit hoort nu eenmaal bij elkaar. En wie zou dat willen missen?

De medewerkers van de BEL Combinatie buitendienst zijn reeds enige tijd op bescheiden schaal bezig met het opruimen van blad van de gemeentelijke bomen.

Op 16 november a.s. begint het echte werk in de vorm van de jaarlijkse bladcampagne.

Wij denken er ongeveer 5 a 6 weken voor nodig te hebben om Laren weer bladvrij te krijgen.

Eén en ander is uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden. Verwacht wordt, dat aan het einde van deze periode de openbare ruimte, dat wil zeggen de straten, pleinen, wegen en (fiets)paden weer grotendeels bladvrij zijn.

Route bladcampagne

De route van de bladcampagne is als volgt: Naarderstraat, Burg. van Nispenstraat, Sint Janstraat, Zev. Drift, Jordaan, Eemnesserweg, Kerklaan, Ruiterweg, hierna het centrum m.n. de Brink en Torenlaan. Daarna zal de rest van Laren afgewerkt worden m.n. Tafelbergweg, Drift, Jan Hamdorfflaan., Gooiergracht, Schapendrift, Kloosterweg, Postiljon, Vredelaan, Diepenbrocklaan, Derkinderenlaan en Hoog Hoefloo. De zijstraten die uitkomen op deze hoofdroute zullen meegenomen worden. Op sommige bermen laat de gemeente het blad liggen, zodat deze als natuurlijke bemesting kan dienen.

Service aan de burger

Tijdens de bladcampagne nemen de gemeentemedewerkers ook een hoeveelheid particulier bladafval mee. U kunt maximaal 1 m³ blad aanbieden. Dat is natuurlijk wel aan enkele voorwaarden gebonden:


· Bladafval aanbieden op de dag voordat de gemeente in uw straat bezig is


· Blad zo dicht mogelijk op een hoop geveegd aan de rijbaan deponeren


· Grof tuinafval, zoals takken, moeten verwijderd worden - de machines kunnen hierdoor beschadigd raken

De Bevoegd Opsporings Ambtenaren (BOA's) zullen tijdens de bladcampagne controleren op deze bovenstaande zaken.

Particulier bladafval opruimen

Een alternatief is om blad in de groenbak te gooien of, bij grote hoeveelheden, dit naar een van de GAD-scheidingsstations te brengen (Bussum, Hilversum of Huizen). Composteren op uw eigen composthoop is natuurlijk ook een prima oplossing voor uw overtollige blad.

Het "winterklaar maken" van de tuin is een gebruik dat steeds meer ter discussie staat. In vakkringen is men er voorstander van om het blad in borders te laten liggen. Dit blad beschermd uw (vaste) planten tegen winterse kou en biedt dieren schuilgelegenheid. Verwijder echter wel het blad van uw gazon: het blad kan uw gras anders verstikken met als gevolg dat uw gazon het voorjaar in moet gaan met lelijke gele plekken.

Afvoerputten en kolken

Ondanks de inzet van gemeentewerken kunnen afvoerputten af en toe verstopt raken. Inwoners kunnen een handje helpen door het blad bij de straatkolken weg te scheppen. Zijn er na de bladcampagne nog steeds verstopte kolken of afvoerputten, dan kunt u dit telefonisch of via de website melden.

Informatie en meldingenlijn over de bladcampagne BEL Combinatie Gemeentewerf:

tel. 7513131.