Gemeente Echt-Susteren


Commissie Middelen op 16 november

Volgende week vergadert de commissie Middelen op maandag 16 november. Deze vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis, Nieuwe Markt 55 in Echt.

Â

Agenda


1. Opening


2. Vaststellen agenda


3. Vaststellen verslag van de vergadering van de commissie Middelen d.d. 22 juni 2009


4. Vaststellen verslag van de vergadering van de commissie Middelen d.d. 19 oktober 2009


5. Raadsvoorstel: Uitwerking bestuursopdracht fysieke veiligheid en brandweerzorg: voorlopig ontwerp kazerne met oefenterrein en financiële onderbouwing

In mei van dit jaar heeft de raad de bestuursopdracht fysieke veiligheid en brandweerzorg vastgesteld. Het college heeft deze bestuursopdracht uitgewerkt en stelt de raad nu voor in te stemmen met het voorlopig ontwerp van een nieuwe brandweerkazerne met oefenpost. De raad wordt ook gevraagd de benodigde extra gelden ter beschikking te stellen en de hiervoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


6. Raadsvoorstel: Strategisch Verbeterplan deel 3 Ambtelijke Organisatie: stappenplan 2009 â 2010

De gemeenteraad heeft in juli van dit jaar kennis genomen van deel 3 van het Strategisch Verbeterplan. Dit deel van het plan gaat over de ambtelijke organisatie. Voor de uitvoering van dit deel van het verbeterplan heeft het college een stappenplan vastgesteld, waarin ook de kosten voor het plan zijn opgenomen. Het college vraagt de raad nu de benodigde gelden ter beschikking te stellen en de hiervoor benodigde begrotingswijzigingen vast te stellen.


7. Raadsvoorstel: Verordening regelende de heffing en de invordering van rechten voor het gebruik van de algemene begraafplaatsen in de gemeente Echt-Susteren 2010


8. Raadsvoorstel: Verordening op de heffing en invordering van leges 2010


9. Raadsvoorstel: Verordening op de heffing en invordering van rioolrechten 2010


10. Raadsvoorstel: Verordening op de heffing en invordering regelende tarieven wegens dienstverlening aan derden 2010


11. Raadsvoorstel: Verordening op de heffing en invordering van onroerende-zaakbelasting 2010


12. Raadsvoorstel: Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2010


13. Raadsvoorstel: Verordening op de heffing en invordering van staangeld 2010

Elk jaar in de raadsvergadering van december stelt de gemeenteraad een aantal verordeningen vast waarin wordt aangegeven hoe hoog de tarieven voor bepaalde diensten en belastingen volgend jaar zullen zijn. Het gaat dan om tarieven voor het gebruik van de algemene begraafplaatsen, leges, rioolrechten, toeristenbelasting, dienstverlening aan derden (bijvoorbeeld paspoorten), onroerende zaak belasting, afvalstoffenheffing en reinigingsrechten en staangelden. Het college heeft deze zeven verordeningen voorbereid en stelt de raad nu voor deze voor 2010 vast te stellen.


14. Raadsvoorstel: Gebiedsvisie Susteren â Groenstrip â BMV â Sporthal

De raad heeft in februari van dit jaar de gebiedsvisie Susteren vastgesteld. Drie onderdelen uit deze gebiedsvisie zijn door het college verder uitgewerkt, namelijk de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV), de Groene Strip en de Sporthal. Het college stelt de raad nu voor in te stemmen met deze uitwerkingen. De raad wordt ook gevraagd de benodigde gelden ter beschikking te stellen.


15. Raadsvoorstel: Subsidieprogramma 2010

De gemeente geeft op basis van haar subsidieverordening elk jaar subsidies aan verenigingen en instellingen. Om deze verenigingen en instellingen alvast inzicht te geven in het subsidiebedrag dat ze in 2010 kunnen verwachten, stelt de gemeente elk jaar een subsidieprogramma op. Het college stelt de raad voor om het subsidieprogramma 2010 vast te stellen en de subsidies voor 2010 voor verenigingen te bevriezen op het niveau van 2009 in verband met de financiële situatie van de gemeente. Bij het maken van het Subsidieprogramma 2010 is gebleken dat de professionele instellingen hogere kosten hebben dan verwacht en op basis van de met hen gemaakte afspraken meer subsidie dienen te ontvangen. Het college vraagt de raad ⬠34.228 extra ter beschikking te stellen voor de professionele instellingen en de daarvoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


16. Raadsvoorstel: Oude Rijksweg Zuid â niet ge-explodeerde explosieven

Het college is bezig met de voorbereidingen voor de herinrichting van de Oude Rijksweg Zuid te Susteren. In dat gebied kunnen nog niet ge-explodeerde explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn. Het college wil dat verder onderzoeken en voor dat onderzoek subsidie aanvragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het college vraagt de raad de benodigde middelen voor het onderzoek ter beschikking te stellen en de daarvoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


17. Raadsvoorstel: Begrotingswijziging grondexploitaties

De gemeente is bezig met de ontwikkeling van verschillende projecten. Per project is vastgelegd hoeveel het in totaal mag kosten of moet opbrengen. Per project is ook vastgelegd in welk jaar welke kosten worden gemaakt en welke opbrengsten zullen binnenkomen. Vanwege wijzigingen in de planning van deze projecten zijn in 2009 voor sommige projecten meer gelden uitgegeven of binnengekomen dan gepland en voor andere projecten minder dan gepland. Het college stelt de raad voor deze verschillen officieel vast te leggen via een begrotingswijziging.


18. Raadsvoorstel: Begrotingswijziging Baatbelasting Bedrijventerrein De Loop

De gemeente heeft enkele jaren geleden baatbelasting ingevoerd op bedrijventerrein de Loop. Dat houdt in dat de gemeente de kosten voor het aanleggen van riolering kan verhalen op de grondeigenaren. Enkele grondeigenaren waren het daar niet mee eens en hebben de rechter gevraagd hierover een uitspraak te doen. Eind oktober van dit jaar heeft de rechter uitgesproken dat de gemeente fouten heeft gemaakt bij de uitvoering van die baatbelasting en alle geheven baatbelasting terug moet betalen. Het college stelt de raad nu voor dat te doen en de daarvoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


19. Mededelingen portefeuillehouder


20. Rondvraag


21. Sluiting

Â

De commissievergadering is openbaar. Iedereen die geïnteresseerd is in de onderwerpen die aan bod komen, is dus van harte welkom om deze vergadering bij te wonen. Omdat er voor de commissie raadsvoorstellen zijn geagendeerd, kunt u ten aanzien van deze raadsvoorstellen gebruik maken van het spreekrecht. Degene die van dit spreekrecht gebruik wil maken, dient dit tenminste 48 uur voor de aanvang van de vergadering te melden aan de griffie.

Â

Alle stukken liggen ter inzage op het gemeentehuis tijdens openingstijden. Voor informatie over de agendastukken en het tijdig doorgeven dat u gebruik wil maken van het spreekrecht, kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 - 478 478.

De agendaâs en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.

Â

Â

Â

Â

Â