Vrije Universiteit Amsterdam

Cadmium phytoextractie met Brassica napus en Nicotiana tabacum


* Startdatum: 16-11-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Cadmium phytoextractie met Brassica napus en Nicotiana tabacum


* Spreker: V.M.J. Grispen


* Promotor: prof.dr. R.E. Koes


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Phytoextractie van metalen, het opnemen van metalen en daardoor het verwijderen ervan uit bodem, kent in de praktijk nog niet veel successen. Ondanks dat er veel onderzoek is gedaan en nog steeds gaande is, zijn echte doorbraken in het veld tot nu toe alleen bereikt voor kwik. Veerle Grispen probeerde met behulp van twee verschillende aanpakken nieuw licht op dit onderwerp te werpen.

Grispen onderzocht wat de mogelijkheden zijn van kruising en selectie voor verhoogde accumulatie (ophoping) van cadmium (Cd) in de bovengrondse delen van Brassica napus (koolzaad), een potentiële kandidaat als phytoextractie gewas. Ook onderzocht zij wat het effect is van expressie van een of meerdere genen, die betrokken zijn bij metaalaccumulatie en tolerantie, in een gewas dat veel biomassa oplevert en tegelijkertijd eenvoudig genetisch te transformeren is: Nicotiana tabacum (tabak).

Om de natuurlijke variatie in Cd-accumulatie te onderzoeken in B. napus, vergeleek ze 77 accessies (soorten) uit verschillende geografische gebieden met elkaar in een hydrocultuur studie. Vervolgens maakte Grispen kruisingen van de accessies die het beste Cd accumuleerden. Haar tweede aanpak was het tot expressie brengen van een of meerdere genen, die betrokken zijn bij de metaalhomeostase, in N. tabacum.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam