NY400 viert Dutch-American Heritage Day

Op 16 november 1776 werd het oorlogsschip 'the Andrew Doria', in de haven van Sint-Eustatius begroet met een saluutschot. Met deze groet aan de Amerikaanse vlag erkende Nederland als eerste land de zelfstandigheid van de Verenigde Staten. 215 jaar later, riep President Bush senior, 16 november officieel uit tot Dutch-American Heritage Day. Inmiddels is er een waardevolle traditie ontstaan om deze dag aan beide kanten van de oceaan te vieren. NY400 viert deze dag door betrokkenheid bij een aantal initiatieven.

Allereerst is NY400 's ochtends op 16 november aanwezig op het gemeentehuis van Den Haag, waar de Amerikaanse ambassadeur mevrouw Fay Hartog Levin en burgemeester Van Aartsen, een bijeenkomst organiseren. Deze duurt van 09.30 tot 11.00 uur en vindt plaats in de Haagse Lobby van het stadhuis (Spui 70, Den Haag).

Diezelfde middag ontvangt minister Verhagen uit handen van groep 8 van basisschool De Wilgenhof uit Middelburg het stripboek Strijd om New York. In dit stripboek beleeft de jonge lezer het aangrijpende avontuur van het ontstaan van New York met de ontdekking van Manhattan door Henry Hudson. Alle basisscholen en middelbare scholen in Nederland krijgen binnenkort een exemplaar toegestuurd. Het stripboek dat vergezeld gaat van een lespakket is tot stand gekomen mede met subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

's Avonds spreekt staatssecretaris Frans Timmermans tijdens het evenement 'Spirit of Exploration' in Space Expo te Noordwijk. Bijzondere gast is de astronaut Steven Smith. Hij zal zijn unieke ervaring delen van maar liefst vier ruimtevluchten en zeven ruimtewandelingen. De bijeenkomst zal worden geopend door de Amerikaanse ambassadeur mevrouw Fay Hartog Levin.

Overige agenda NY400

Verder staan er voor de komende periode - in New York en omgeving - nog een aantal activiteiten gepland waar NY400 bij betrokken is:

12 november: start van het jaarlijkse, 5 dagen durende cultuurfestival '5 Dutch Days, 5 Boroughs'. Centraal staat de continue invloed van de Nederlandse kunst en cultuur in New York City. Lezingen, concerten, tentoonstellingen, stadswandelingen maken onderdeel uit van dit programma. Meer informatie: www.5dutchdaysnyc.org.

20 november: in aanwezigheid van Prinses Margriet en haar voltallige gezin, spreken minister Eurlings en staatssecretaris Timmermans tijdens het jaarlijkse 'The 28th Peter Stuyvesant Ball - commemorating the Henry Hudson Quadricentennial, Celebrating A Journey of Inspiration'.

21 november: staatssecretaris Timmermans discussieert met 'de Pioneers' tijdens een publieksevenement. De Pioneers zijn vernieuwende denkers en doeners van vandaag uit diverse hoeken van de samenleving uit Nederland en New York. De verwachting is dat zij het publiek deelgenoot maken van de kracht van verandering en meenemen naar de kruispunten van technologie en democratie, comedy en politiek, macht en muziek waar nieuwe vormen van burgerschap gesmeed worden.

De bijeenkomst vindt plaats in Tribeca Grand Hotel (2 Avenue of the Americas New York) om 20.00 uur. Aanmelden kan tot en met 14 november via pioneers@humanityinaction.org. Het volledige programma vindt u op: www.pioneers.nu.

23 november: Minister Eurlings overhandigt op de Brooklyn New School 160 oranje NY400-fietsen aan de organisatie 'Recycle a bicycle'. Deze organisatie promoot het fietsgebruik in New York. Zo kunnen schoolkinderen leren fietsen en worden de fietsen op diverse locaties in New York verhuurd. Recycle a bicycle veilt op 14 december een aantal fietsen. De opbrengst komt ten goede aan projecten van de organisatie. www.recycleabicycle.org

4-5 februari 2010: het NY400-jaar krijgt een vervolg met het Hyphen-nation event over identiteit en diversiteit met onder andere een talkshow in aanwezigheid van Jesse Jackson, Eboo Patel en Frans Timmermans. En met een kennisquiz over immigratie, integratie en burgerschap. Het evenement zal in Rotterdam en Amsterdam georganiseerd worden.