Zeeuwse schoolklas presenteert stripboek over Nederland en Amerika aan minister Verhagen

Groep 8 van basisschool De Wilgenhof uit Middelburg bezoekt maandag 16 november met de tekenaar en scenarist van het stripboek Strijd om New York minister Verhagen. De leerlingen bestudeerden aan de hand van de strip de vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse betrekkingen. Die middag brengen zij de minister daarvan verslag uit en praten zij met hem over de toekomstige band tussen beide landen.

Strijd om New York is tot in detail gedocumenteerd en gaat over de tijd dat New York nog Nieuw Amsterdam heette. Het stripalbum volgt Henry Hudson bij zijn ontdekking van Manhattan en geeft een beeld van de strijd om het bestaan van de eerste kolonisten.

Alle basisscholen en middelbare scholen in Nederland krijgen binnenkort een exemplaar van Strijd om New York. Het stripalbum, gemaakt door voormalig Suske & Wiske tekenaar Marc Verhaegen en scenarist Jan Kragt, gaat vergezeld van een lespakket. De scenarist en de tekenaar overhandigen de minister het eerste gesigneerde exemplaar van de strip. Vanaf dat moment is het stripalbum overal in Nederland te koop bij de boekhandel en stripwinkels.

De school uit Middelburg mocht het stripboek als eerste lezen en gebruiken omdat een beroemde Amerikaanse familie met Nederlandse voorouders uit de provincie Zeeland komt: de familie Roosevelt, die in 1650 emigreerde en twee presidenten en een first lady voortbracht. Het Roosevelt Studiecentrum in Middelburg werkte mee aan de totstandkoming van de strip.

Op 16 november 1776 werd het oorlogsschip Andrew Doria in de haven van Sint-Eustatius begroet met een saluutschot. Met deze groet aan de Amerikaanse vlag erkende Nederland als eerste de zelfstandigheid van de Verenigde Staten. 215 jaar later riep president Bush sr. 16 november officieel uit tot Dutch-American Heritage Day. Inmiddels is het traditie deze dag aan beide kanten van de oceaan te vieren.




RVD Mediafeed