Nederlands Jeugdinstituut


Signaleren, melden en dan?

Landelijk Congres Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 2009 thema: Signaleren, melden en dan?

Het congres Huiselijk geweld en kindermishandeling staat dit jaar in het teken van signaleren, melden en het opvolgen van meldingen door een zorgaanbod. Instellingen, organisaties en professionals die te maken hebben met slachtoffers van huiselijk geweld, kindermishandeling, vrouwelijke genitale verminking en eergerelateerd geweld, moeten met een meldcode gaan werken. Vragen, dilemma's en praktische oplossingen rondom melden staan centraal op het congres, dat MOVISIE en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) maandag 16 november a.s. organiseren voor ruim 600 professionals in de Reehorst in Ede. Sprekers zijn Ivo Opstelten en Lydia Janssen.
Bij alle betrokken partijen is steeds meer aandacht voor signaleren, bespreekbaar maken en zorgvuldig melden. Er bestaan enkele meldcodes, zoals de meldcode kindermishandeling van de KNMG en de meldcode huiselijk geweld van de gemeente Rotterdam. Tegelijkertijd zijn er ook veel vragen en dilemma's: Hoe herken ik het? Hoe maak ik het bespreekbaar? Moet ik wel melden? Tot waar gaat mijn verantwoordelijkheid? Welk zorgaanbod is er na een melding?

De ministeries van VWS, Justitie, en voor Jeugd en Gezin werken daarom gezamenlijk aan het wetsvoorstel Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Vooruitlopend op deze wet werken zij aan het Basismodel Meldcode. Dit instrument is een stappenplan met uitgebreide toelichting en is bedoeld om het signaleren en melden gemakkelijker te maken.

Op het congres spreekt Ivo Opstelten, voorzitter van de stuurgroep Aanpak Kindermishandeling, over samenwerking, verantwoordelijkheid nemen en de moed om over de grenzen van de eigen professie te kijken. Theatergroep Wilde Kastanje zet een casus in beeld en discussieert met het publiek over veelvoorkomende dilemma's bij signaleren en melden. Lydia Janssen, juriste en vanuit het veld betrokken bij de ontwikkeling van het Basismodel Meldcode, geeft een presentatie over de meldcode, het basismodel en de randvoorwaarden om melden en signaleren zorgvuldig te laten verlopen.

Aan het einde van het ochtendprogramma vindt de uitreiking van de MOVISIE Methodiekprijs huiselijk en seksueel geweld 2009 plaats, gevolgd door de uitreiking van de Jan Brouwer stimuleringsprijs ter voorkoming kindermishandeling. In de middag is een uitgebreid programma van 23(!) workshops rond het thema signaleren, melden en het zorgaanbod op het terrein van huiselijk geweld en kindermishandeling. O.a. de meldcode in de praktijk, beroepsgeheim, gespreksvoering bij vermoedens huiselijke geweld of kindermishandeling, ouderenmishandeling, secundaire traumatisering, schadelijke traditionele praktijken, seksueel grensoverschrijdend gedrag op school, samenwerking tussen AMK, ASHG en andere partijen en beschikbaar zorgaanbod na een melding, zoals Signs of Safety, Veilig Sterk en Verder en En nu ik!.

Meer dan 600 professionals hebben zich aangemeld afkomstig uit: de politie, advies- en steunpunten huiselijk geweld, (vrouwen)opvang, maatschappelijk werk, (jeugd)hulpverlening, reclassering, bureaus jeugdzorg, beroepsonderwijs, gemeenten en politiek. Het congres `Signaleren, melden en dan? wordt georganiseerd door MOVISIE en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) met financiële ondersteuning van de ministeries van Justitie, VWS en voor Jeugd en Gezin.