Gemeente Wijdemeren


Noodkap en herplant

Noodkap en herplant

Twee bomen op het Noordeinde zijn aangetast door zwammen. Hun conditie is zo slecht dat besloten is tot noodkap.

Een esdoorn aan de voorzijde en een rode beuk aan de achterzijde van het voormalige gemeentehuis van s-Graveland aan het Noordereinde 36, zijn getroffen door zwam.

Zwammen
Honingzwam veroorzaakt bij de esdoorn op grote schaal wortelrot, waardoor de boom gevaarlijk instabiel is geworden. De boom staat zo scheef, dat hij al met drie kabels moest worden verbonden met omringende bomen, om omvallen te vorkomen.
De rode beuk wordt aangetast door reuzenzwam, een agressieve schimmel die via de wortels de boom binnendringt. Ook bij deze boom zijn de wortels zodanig aangetast dat de boom kan omvallen. Met de toenemende mogelijkheid van herfststormen is het onverantwoord geworden deze bomen te laten staan. Naar verwachting worden de bomen in de week van 16 november gekapt.

Herplant
De bewoner van het voormalige gemeentehuis is eigenaar van de bomen en heeft de verplichting nieuwe bomen te plaatsen. Hij heeft besloten grotere bomen te laten herplaatsen dan wat volgens de herplantplicht zou moeten. Hiervoor worden met een speciaal transport uit Duitsland, twee forse bomen aangevoerd.

(12-11-2009)