Gemeente Bladel


11 november 2009

Regionale tentoonstelling archeologie in gemeentehuis Bladel

In de hal van het gemeentehuis in Bladel is van 16 tot en met 27 november de tentoonstelling Archeologie in de Kempen te zien. Er wordt kaartmateriaal getoond met informatie over de archeologische verwachtingen, monumenten, archeologische vindplaatsen, oude wegen en waterlopen. Ook is er een doorlopende presentatie te zien die een beeld geeft van archeologie in de Kempen vanaf de prehistorie. Daarnaast wordt de erfgoedpuzzel van de Kempengemeenten tentoongesteld, waarop te zien is hoe de regio er uitzag rond 1900.

De Kempengemeenten gaan digitale erfgoedkaarten ontwikkelen, een primeur in Noord-Brabant. Gemeenten hebben een eigen verantwoordelijkheid gekregen voor het bodemarchief. De kern daarvan is dat archeologische waarden vanaf het begin volwaardig moeten worden meegewogen in ruimtelijke plannen. Met een gemeentelijke erfgoedkaart krijgt de gemeente de mogelijkheid om archeologie en cultuurhistorie op adequate wijze in te bedden in de ruimtelijke ordening en daarin de noodzakelijke keuzes te maken.

De erfgoedkaart omvat een archeologiekaart en een cultuurhistoriekaart. De archeologiekaart geeft aan welke archeologische waarden er binnen het grondgebied van de gemeente al bekend of te verwachten zijn. De verwachting wordt gebaseerd op een groot aantal bronnen zoals de geologie, bekende archeologische vindplaatsen, literatuur, historische kaarten, gegevens van amateur-archeologen e.d. Op de cultuurhistoriekaart worden de in de gemeente aanwezige cultuurhistorische waarden aangegeven met betrekking tot het bouwkundig erfgoed, het historisch-geografisch erfgoed en de historische groenwaarde.

Na Bladel is de tentoonstelling nog te zien in Oirschot, Reusel-De Mierden en Eersel.

De beeldpresentatie Archeologie in de Kempen is ook te vinden op de website van de Kempengemeenten: www.kempengemeenten.nl (onder Cultuurhistorie). Beschrijving bij afbeelding (van boven naar beneden):
* Boerderijerf met grafheuvel in de IJzertijd.
* Dezelfde locatie 1000 jaar later in de Romeinse tijd. Het terrein is akker geworden. De grafheuvel wordt gerespecteerd.
* Weer 1000 jaar later, Late Middeleeuwen. De akkers worden opgehoogd met mest en plaggen. Boerderijen liggen aan de rand van de akkers.
* Huidige tijd. Akkers worden geploegd, maar de archeologische resten zijn onder het plaggendek geconserveerd. Bij opgravingen worden de akkerlagen weggegraven waardoor de sporen en vondsten zichtbaar worden.