Gemeente Soest

.

Brugklassers Griftland College bezoeken het Slangenbosje

16 november 2009

Op initiatief van de werkgroep Slangenbosje voeren de gemeente Soest (milieucentrum de Kwekerij) en de sectie biologie van het Griftland College in november 2009 het project Slangenbosje uit. In 2002 heeft deze goede samenwerking tussen school, gemeente en buurtbewoners gestalte gekregen.

Tijdens een gastles op school, verzorgd door milieucentrum de Kwekerij, komen alle bijzondere aspecten van het Slangenbosje aan de orde.

Er wordt ook uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan van de landschappen rondom Soest, het beheer van natuurgebieden en bij natuurontwikkeling. De biologieles erna gaan de brugklassers veldwerk doen in het kleinste natuurgebiedje van de provincie Utrecht: het Slangenbosje.

Het project draagt bij aan het betrekken van de leerlingen bij hun directe woon- en leefomgeving, zodat ze het gebied op waarde kunnen schatten en mee helpen om het in stand te houden.

Het Slangenbosje is een uniek, nat natuurgebiedje. Het ligt ingeklemd tussen de Ir. Menkolaan en de Insp. Schreuderlaan in Soest en is bewaard gebleven doordat een groep buurtbewoners zich in de jaren zeventig heeft verzet tegen plannen om in het bosje een flat neer te zetten.

Vanwege de unieke ligging, de bijzondere culturele en natuurwaarde van het gebied heeft de rechter destijds besloten dat het gebiedje behouden moest blijven. Vanaf dat moment is er in nauwe samenwerking met de gemeente gewerkt aan het herstel en behoud van dit unieke elzenbroekbosje.

De gemeente Soest en de werkgroep Slangenbosje werken nog steeds samen aan het onderhoud van het unieke gebiedje. Inmiddels zijn de ringslang, waar het bosje haar naam aan dankt, en de ijsvogel er weer gesignaleerd. Ook andere dieren en planten krijgen in het bosje weer volop kansen.

Nieuwsgierig geworden? Bezoek het Slangenbosje via de ingang aan de IR. Menkolaan te Soest.