Gemeente Twenterand


Twenterand en provincie Overijssel investeren Essent-gelden Meer natuur in een aantrekkelijk Vriezenveen Zuidoost

Gemeente Twenterand en de provincie Overijssel hebben afgespraken gemaakt over het gezamenlijk investeren van de opbrengsten van hun Essent-aandelen. De investeringen gaan naar een aantrekkelijker Vriezenveen Zuidoost, naar energiezuinige woningbouw en naar het opknappen van bedrijventerreinen Weitzelpoort en de Sluis. De plannen moeten nog wèl worden voorgelegd aan de gemeenteraad van Twenterand en aan Provinciale Staten.

Natuur en bedrijfsverplaatsing in Vriezenveen Zuidoost Het gebied Vriezenveen Zuidoost gaat op korte termijn stevig op de schop. Doel is het verbeteren van het woon- en leefklimaat in de omgeving van het Oosteinde. Het natuurgebied de Fayersheide wordt met een uitbreiding van 10 hectare dubbel zo groot als nu. En een aantal bedrijven aan het Oosteinde wordt verplaatst naar andere bedrijventerreinen binnen de gemeente Twenterand.

Energiezuinige woningbouw
Minstens 50% van de sociale huurwoningen in Twenterand moet op 1 januari 2015 het energielabel B krijgen. Samen met de woningcorporaties gaat de gemeente deze woningen renoveren. Verder wil Twenterand woningen aanpassen zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. De provincie neemt 75% van de kosten voor haar rekening. Provincie en gemeenten willen samen tot 2020 op 13.000 extra woningen in de Regio Twente bouwen. Voor de gemeente Twenterand betekent dat ongeveer 473 woningen extra tot 1 januari 2015. De nieuwbouw zal voor het grootste deel worden gerealiseerd in gebied waar al huizen staan.

Weitzelpoort en De Sluis sneller op de schop
Voor de herstructurering van bedrijventerreinen Weitzelpoort en De Sluis is afgesproken dat de werkzaamheden hiervoor versneld in gang worden gezet. Dat betekent concreet dat de werkzaamheden voor 2011 in volle gang moeten zijn.

Commissaris van de Koningin Geert Jansen: "De provincie Overijssel maakt met alle gemeenten in de provincie dergelijke afspraken. Wij hanteren de Overijsselse Methode. Dat wil zeggen dat wij samen met gemeenten projecten selecteren die bijdragen aan het een goed woon- werk- en leefklimaat." Burgemeester Bernard Kobes toont zich zeer content: "De investeringen worden gezamenlijk gedaan en daardoor kunnen we onze plannen die we al hadden uitvoeren. Met de resultaten kunnen onze inwoners hun voordeel doen. Het gaat om de leefbaarheid van onze mooie gemeente en van deze provincie."

Aandelen Essent investeren in Overijssel
De provincie Overijssel investeert in de komende twee jaar extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Overijssel gebruikt daarvoor de opbrengst van de verkochte aandelen Essent. Tot en met 2011 gaat het om een bedrag van ruim 300 miljoen euro extra, bovenop de reguliere begroting 2007-2011.

De Overijsselse gemeenten hebben ook hun Essent-aandelen verkocht, met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen euro. De provincie en de gemeenten maken nu afspraken over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Het gaat dan om projecten die provincie en gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop direct in de grond moet kunnen.