Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Basisschool Het Spick uit Beesel wint KinjerKultuurpries 2009 met 'Kinderdraaksteken'
Winnaars van de KinjerKultuurpries 2009 zijn de kinderen van basisschool Het Spick uit Beesel met het project Kinderdraaksteken. Gedeputeerde Odile Wolfs maakte dat zondag 15 november tijdens de Jeugdrechtendag in het Parkstad Limburg Theater Heerlen bekend. De eerste prijs bestaat uit een wisselkunstwerk en een bedrag van
1.000,-. Er waren dit jaar 19 inzendingen voor de KinjerKultuurpries. En allemaal van hoge kwaliteit.

Met het project Kinderdraaksteken(Cultureel erfgoed), hebben kinderen van basisschool Het Spick in Beesel, van het traditionele Draaksteken in Beesel een variant voor kinderen gemaakt. Dat ging gepaard met allerlei activiteiten. Ruim 300 kinderen deden aan de activiteiten mee. Ook is er een kinder(sprookjes)boek over het Draaksteken gemaakt Joep de Draak een vrije interpretatie van de legende Sint Joris en de Draak. Er waren veel activiteiten zoals een puzzeltocht, timmeren aan het decor, repetities, acteren en regie.
Gedeputeerde Odile Wolfs: Het eerste Kinder Draaksteken werd een enorm succes en een nieuwe traditie werd geboren. Maar jullie winnen niet alleen met het eerste Kinder Draaksteken, want jullie zijn een bijzonder actieve en creatieve basisschool, die onder andere ook meedeed aan het 5e Kinjer OLS 2009 in Neer en het scholenproject van het 1e Limburgs Blaasmuziek Festival 2009 in Weert. De jury heeft jullie project uit 19 nominaties gekozen. Ze heeft daarbij gelet op: de culturele, kunstzinnige, cultureel erfgoed of sociaal maatschappelijke context van het project, jullie presentatie én de manier waarop jullie zelf aan het project gewerkt hebben. Basisschool Het Spick van harte proficiat en complimenten voor jullie enthousiaste en actieve inzet, blijf hier vooral tot in lengte der dagen mee doorgaan!.

De tweede prijs is voor het project Malaika kids van Basisschool Onder de Wieken in Meterik. Zij hebben een geldbedrag van 700,- ontvangen. Malaika kids is een schoolproject over kinderen in ontwikkelingslanden. Het project had tot doel leerlingen te laten ervaren dat ze kinderen in ontwikkelingslanden kunnen helpen en om ze kennis te laten maken met de cultuur en omstandigheden in deze landen. Het project Malaika kids gaat om de bouw van een kinderdorp in Tanzania voor 320 weeskinderen. Dit zijn veelal (straat)kinderen van ouders die AIDS hebben of hieraan zijn overleden. De actie van de leerlingen leverde een bedrag van 6.000,- op.

De derde prijs is voor het project Kunstbanken van Schunck educatie. Dit project heeft een geldbedrag van 500,- gekregen. Aan het project deden 5 Heerlense basisscholen mee: De Horizon, Basisschool Theo Thijssen, t Pannesjop, De Schakel en de Vrije School Heerlen. De gemeente Heerlen is druk bezig met het opknappen van een aantal pleinen in het centrum van Heerlen. Zij hebben Schunck Educatie gevraagd om van 10 van deze banken kunstbanken te maken. Elke school schilderde 2 banken en een themaboom met als thema: KUS. De leerlingen werden begeleid door 5 professionele kunstenaars: Brigitta Santegoeds, Jean-Michel Crapanzano, Gady Mirtenbaum, Harry van der Aart, Anami Schrijvers.

16-11-2009 09:13