Achmea Groep


Nederlander schrikt 's nachts wakker

16 november 2009

De helft van de Nederlanders schrikt 's nachts wakker van vreemde geluiden, maar blijft gewoon in bed liggen. Dit heeft, ondanks de toename in het aantal woningovervallen, te maken met het feit dat Nederlanders zich veilig voelen in hun eigen woning of buurt. Dit blijkt uit het `100 seconden' onderzoek van Centraal Beheer Achmea onder ruim duizend Nederlanders.

Een op de drie Nederlanders gaat 's nachts het bed uit om te kijken waar de geluiden vandaan komen, om sloten te controleren, of gaat er op uit met een honkbalknuppel of ander voorwerp. Nu de dagen donkerder worden adviseert Centraal Beheer Achmea woningbezitters om stil te staan bij de veiligheid van hun woningen door bijvoorbeeld het hang- en sluitwerk extra goed te controleren.

Heldhaftig

Bewoners van 35 jaar en ouder zijn opvallend heldhaftiger dan de jongere Nederlanders. Ze komen direct hun bed uit en doen dat vaak in opdracht van hun partner. Ook ondernemen ze actie als ze iets vreemd opvalt in de buurt. Senioren zijn het vaakst slachtoffer zijn van woningovervallen, hoewel zij meestal hun waardevolle spullen opbergen in een kluis.

Meeste Nederlanders voelen zich veilig

Gewoonlijk vinden in deze tijd van het jaar de meeste inbraken plaats. Toch voelen de meeste Nederlanders (93 procent), het merendeel mannen, zich veilig in de buurt waar ze wonen. Vrouwen voelen zich het veiligst wanneer de partner ook thuis is. Inwoners van de provincies Zeeland, Drenthe en Friesland voelen zich het meest veilig. Inwoners van Flevoland en Utrecht geven aan zich het minst veilig te voelen.

Honderd jaar geleden was veiligheid veel minder een vraagstuk. Door de grote sociale controle waren inbraken minder een probleem. Waar de anonimiteit toeneemt, in het bijzonder in de grote steden, is de kans op inbraken groter. Dit is nog steeds terug te zien in de cijfers van onder andere het CBS.

Over het `100 seconden' onderzoek

Het `100 seconden' onderzoek is een initiatief van verzekeraar Centraal Beheer Achmea, die dit jaar zijn honderdjarig bestaan viert. In het onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2, worden 10 vragen gesteld die elk binnen 10 seconden beantwoord moeten worden. Een dergelijk onderzoek met tijdsklok is niet eerder toegepast in Nederland.