D66

maandag 16 november 2009

EU nodig bij opbouw democratie Kosovo

Het rustige verloop van de lokale verkiezingen in Kosovo zijn een positief teken voor de democratie. Dit zei D66-Europarlementariër Marietje Schaake die zondag met een delegatie van het Europees Parlement stemlokalen in Kosovo heeft bezocht. In het arme Balkan land zijn stabiele instellingen, rechtsstaat en democratie hard nodig om te zorgen voor economische ontwikkeling. Stabiliteit op de Balkan is een prioriteit voor de Europese Unie.

Zondag waren in Kosovo de eerste verkiezingen sinds de onafhankelijkheidsverklaring in 2008. De etnisch Albanese meerderheid in Kosovo heeft zich toen eenzijdig afgescheiden van Servië. In Mitrovica woont een groot deel van de Servische minderheid in Kosovo. Ondanks de oproep van de Servische regering in Belgrado om niet deel te nemen aan de lokale verkiezingen koos een deel van de Servische minderheid ervoor haar lot in eigen handen te nemen.

Onze toekomst moeten wij zelf vormgeven, zei een van de jonge kiezers die Schaake sprak. De Servische regering in Belgrado zette Servische Kosovaren onder druk om niet te stemmen. Bedrijven dreigden zelfs met het stopzetten van pensioenbetalingen en salarissen als Servische werknemers zouden gaan stemmen. Toch viel de opkomst niet tegen. In een aantal gemeenten is het zelfs mogelijk dat er een Servisch-Kosovaarse burgemeester en raadsleden worden verkozen.

De uitdaging voor de Kosovaren is nu om samen een succesvolle multi-etnische democratie op te bouwen. Europa moet hen daarbij helpen. Het is aan de jonge Kosovaarse bevolking om vooruit te kijken en samen te bouwen aan economische en democratische groei. Het is duidelijk dat de jongeren vooruit willen kijken en dat het Europese perspectief voor hen belangrijk is.