Politie Hollands Midden

Leiden - Verdachten van creditcardfraude aangehouden

Leiden, 16-11-2009 o De politie heeft tussen woensdag 21 oktober en vrijdag 6 november drie mannen en twee vrouwen aangehouden op verdenking van het plegen van creditcardfraude. De verdachten zijn tussen de 20 en 23 jaar en woonachtig in Almere, Dronten, Emmeloord en Amsterdam. De verdachten hebben gedurende enkele maanden, in wisselende samenstellingen, in meerdere winkels in Nederland met valse creditcards spullen gekocht.

De goederen, voornamelijk duurdere kledingstukken en schoenen, werden vervolgens kort na de aanschaf met een smoes teruggebracht waarna er contant geld werd ontvangen. De verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij justitie. De mannen zijn in bewaring gesteld en zitten in beperkingen.

Snelle reactie bedrijfsbeveiligers Woensdag 21 oktober werden de twee mannen van 21 en 23 jaar uit Almere en een 20-jarige vrouw uit Dronten aangehouden door de politie in Leiden. De politie kwam de verdachten op het spoor na de alerte reactie van beveiligers van een warenhuis in Leiden. De beveiliging was extra alert omdat er op 19 oktober jassen waren gekocht die betaald waren met valse creditcards. Toen één van de verdachten een jas kwam terugbrengen en zijn geld terug wilde, vertrouwden de beveiligers het niet en waarschuwden zij de politie.

De gealarmeerde agenten konden de twee mannen kort daarop aanhouden. Ook de vrouwelijke verdachte werd in een kledingwinkel aangehouden waar ze probeerde geld retour te krijgen. Bij de verdachten werd een hoeveelheid geld en mobiele telefoons aangetroffen en in beslag genomen. In de auto van de verdachten werden twee tassen met onder meer kledingstukken aangetroffen en eveneens in beslag genomen voor het verdere onderzoek.

In het onderzoek naar deze oplichtingszaak vonden huiszoekingen plaats. Daarbij nam de politie meerdere spullen in beslag, waaronder valse creditcards. Ook konden nog twee andere verdachten worden aangehouden. Het gaat om een 21-jarige vrouw uit Emmeloord en een 22-jarige man uit Amsterdam. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij, net als de aangehouden vrouw uit Dronten, goederen heeft ingeruild voor contant geld. De Amsterdammer werd aangehouden op verdenking op verdenking van betrokkenheid bij de vervalsing van creditcards. Het onderzoek duurt nog voort. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Financieel economische opsporing Politie Hollands Midden is één van de vijf politieregios die zich richt op het versterken van de financieel economische opsporing en het aanpakken van de daarmee verbonden criminaliteit. De politie richt zich op de winsten die vanuit deze criminele activiteiten verdiend worden. Door de dure en luxe spullen te ontnemen wordt het onaantrekkelijk gemaakt om criminele activiteiten te ontplooien of door te zetten. Het behalen van financieel voordeel is immers vaak de belangrijkste drijfveer.