Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa beboet ex-werknemer wegens niet-meewerken aan onderzoek

26-09 / 16-11-2009

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een boete opgelegd aan een ex-werknemer van EUR 100.000. De ex-werknemer weigerde mee te werken aan een mededingingsrechtelijk onderzoek van de NMa.

De NMa heeft bij de voormalig werknemer, die enkele jaren geleden de onderneming verliet, inlichtingen gevorderd in het kader van een onderzoek naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet door die onderneming. De werknemer was werkzaam in commerciële managementfuncties.

Op basis van de Algemene wet bestuursrecht is iedereen verplicht mee te werken aan een onderzoek door de NMa. De voormalig werknemer heeft, door geen antwoord te geven op vragen van de NMa, die inlichtingen niet verstrekt. Daarmee is de wettelijke medewerkingsplicht geschonden, op grond waarvan de NMa deze persoon nu een boete oplegt.

Op basis van de ernst van de overtreding heeft de NMa de boete vastgesteld op EUR 100.000. De NMa heeft daarbij rekening gehouden met de financiële positie van deze persoon.
De maximale boete die de NMa kan opleggen wegens het schenden van de plicht tot medewerking aan een onderzoek bedraagt EUR 450.000. Sanctiebesluit inzake niet-meewerken