Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


16 nov 2009

Haagse verzekeraars verhalen schade op daders

In de regio's Haaglanden en Hollands-Midden gaan verzekeraars schade, die het gevolg is van geweld tegen werknemers met een publieke taak, verhalen op de daders. Dit is 12 november vastgelegd in een convenant tussen het Openbaar Ministerie Den Haag (OM), het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en de politiekorpsen Haaglanden en Hollands-Midden. Minister Ter Horst heeft het convenant mede ondertekend.

Veel publieke organisaties, zoals openbaar vervoerbedrijven en politie, streven ernaar schade te verhalen op de plegers van geweld. In de praktijk gebeurt dit nauwelijks. De afspraken die nu zijn gemaakt, maken dat daders sneller geïdentificeerd kunnen worden zodat verzekeraars beter en sneller in staat zijn te verhalen.

In het convenant is afgesproken dat het OM de verzekeraars informeert wanneer verdachten van geweld worden vervolgd. De verzekeraar kan dan aan het OM nadere informatie vragen om alle schade via de burgerlijke rechter te verhalen op de dader. In het convenant is ook afgesproken dat het Slachtoffer Informatie Punt Den Haag de slachtoffers begeleid.