Philips LED lamp onderscheiden als een van de beste uitvindingen

16/11/2009 10:23

Philips Electronics Nederland B.V.

16 november 2009

PHILIPS LED VERVANGER VOOR GLOEILAMPEN ONDERSCHEIDEN ALS EEN VAN DE BESTE UITVINDINGEN VAN 2009

TIME Magazine neemt inzending voor L Prize op in prestigieuze jaarlijkse lijst

New York - Philips Electronics maakte vandaag bekend dat haar onlangs geĂŻntroduceerde LED vervangingslamp voor de gewone huishoudelijke gloeilamp door TIME Magazine is aangeduid als een van de 'beste uitvindingen van 2009'. De LED lamp was Philips' inzending voor de Bright Tomorrow Lighting Prize (L Prize) van het Amerikaanse Ministerie van Energie, en was tot dusverre de eerste en enige inzending in zijn soort .

Het 'beste-uitvindingenteam' van TIME nam deze uitvinding van Philips op in de lijst vanwege de significante technologische ontwikkelingen die gerealiseerd werden om baanbrekende productprestaties te kunnen leveren die nooit eerder werden vertoond door een LED-lamp. Onder de kopregel 'De lamp van $ 10 miljoen' verklaren de redacteuren: 'met de tik van een schakelaar kan Philips Electronics zomaar de elektriciteitsrekening van Amerika dramatisch verlaagd hebben'. Zij tekenen daarbij aan dat 'de LED-lamp van Philips dezelfde hoeveelheid licht uitstraalt als een vergelijkbare gloeilamp; maar hij verbruikt minder dan 10 watt en gaat 25.000 uur mee, ofwel 25 maal langer'.

"Dit is een heel spannende tijd voor de verlichtingsbranche. We laten zien dat LED-oplossingen nu levensvatbaar zijn voor verlichting op grote schaal en het treft ons dat Philips door TIME is onderscheiden na de jarenlange aanzienlijke investeringen die we hebben gedaan in LED-technologie", zei Kevin Dowling, Vice-president Innovation bij Philips Color Kinetics. "Deze doorbraak op verlichtingsgebied demonstreert wat we tot stand kunnen brengen als voorheen onafhankelijke ondernemingen samenwerken om consumenten te voorzien van een lichtbron van hoge kwaliteit die tegelijk het energieverbruik beperkt."

Deze lamp, die werd ontwikkeld door een werkelijk wereldwijd team van experts uit Philips LED-ondernemingen in de Verenigde Staten, Nederland en China, vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal op het gebied van LED-verlichtingsoplossingen voor consumenten. Als onderdeel van de beoordeling voor de L Prize-competitie ondergaat de lamp op dit moment een uitgebreide evaluatie. Daartoe behoren prestatietesten die worden uitgevoerd door onafhankelijke laboratoria, beoordeling van het gebruik in de praktijk in samenwerking met nutsbedrijven en duurproeven onder extreme omstandigheden.

Philips heeft het voornemen de LED vervangingslamp na deze proeven en beoordelingen op de markt te brengen, waarbij de lamp naar verwachting slechts 20% van de energie van een gloeilamp zal verbruiken, terwijl hij dezelfde lichtkwaliteit levert waarmee consumenten vertrouwd zijn geraakt en die ze ook verwachten.

De jaarlijkse lijst van beste uitvindingen van TIME Magazine heeft in het verleden eer bewezen aan tal van baanbrekende producten die sindsdien onze manier van leven veranderd hebben. De nieuwe lijst markeert de terugkeer van Philips na haar laatste vermelding in 2007. TIME's 'Beste uitvindingen'-editie van 23 november ligt vanaf 13 november in de winkels.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.philips.nl/nieuwscentrum