Plan Nederland

PERSBERICHT

Miljoenen ` onzichtbare' kinderen geregistreerd

Amsterdam / Londen, 16 november 2009 - Ruim 40 miljoen mensen, voornamelijk kinderen, in 32 landen zijn de afgelopen vijf jaar geïdentificeerd en hebben een geboortebewijs gekregen als resultaat van de campagne "Universal Birth Registration". Daarmee kunnen zij toegang krijgen tot onderwijs en gezondheidszorg. Dit werd vandaag bekend gemaakt door de internationale kinderrechten organisatie Plan.

De grootschalige campagne heeft tevens geresulteerd in een verbetering van het overheidsbeleid ten aanzien van geboorteregistratie in tien landen. Dit biedt naar schatting nog 153 miljoen kinderen de mogelijkheid zich te registreren en de garantie voor het verstrekken van geboortecertificaten voor de volgende generaties, zo blijkt uit het Plan-rapport "Count Every Child" dat 16 november in Londen is gepresenteerd.

Jaarlijks worden naar schatting 51 miljoen baby's, 40 procent van alle geboortes wereldwijd, niet geregistreerd, met directe negatieve gevolgen voor de naleving van alle overige rechten van het kind. Het Plan rapport, `Count Every Child' toont een aanzienlijke verbetering in een aantal landen in zeer korte tijd als gevolg van de campagne. In Cambodja bijvoorbeeld, haalden ongeveer 7 miljoen mensen (rond 56 procent van de bevolking) binnen slechts tien maanden hun geboortebewijs op. In een gebied in Indonesië nam het aantal registraties toe van 3 tot 72 procent in twee jaar. Afgezonderde en verwaarloosde bevolkingsgroepen kregen officiële erkenning, zoals een groep van 20.000 straatkinderen in Dhaka in Bangladesh en de Baka-stam in Kameroen die nooit eerder was geregistreerd. Het rapport beschrijft tevens bijzondere verhalen zoals dat van een vrouw in de Dominicaanse Republiek die 120 kilometer liep om haar kind te registreren.

Een geboortebewijs is nodig om toegang te krijgen tot gezondheidszorg, onderwijs en kiesrecht. Het is meestal een vereiste voor het krijgen van een reguliere baan of een (micro-) krediet, het openen van een bankrekening of om officieel te trouwen. Tevens is geboorteregistratie essentieel om te voorkomen dat andere rechten geschonden worden. Een geboortebewijs kan voorkomen dat kwetsbare kinderen het slachtoffer worden van uitbuiting en mishandeling waaronder illegale adoptie, mensenhandel, prostitutie, uithuwelijking en rekrutering voor een leger. Een bewijs van leeftijd is van cruciaal belang bij het vervolgen van daders van geweld tegen kinderen. Registratie vergemakkelijkt hereniging van kinderen en hun ouders na natuurrampen en gewapende conflicten.

"Een geboortebewijs is veel meer dan een stukje papier. Het biedt toegang tot alle andere essentiële rechten, zoals onderwijs en gezondheidszorg, en als gevolg




daarvan kan het voor vele kinderen een weg bieden uit de armoede" zegt Tjipke Bergsma, directeur van Plan Nederland.

Volgens het rapport lopen de redenen dat ouders hun kinderen niet registreren zeer uiteen. De oorzaken kunnen van sociale, wettelijke, economische, politieke en geografische aard zijn. Onwetendheid is een oorzaak evenals bijvoorbeeld lange afstanden naar het registratiekantoor, hoge kosten van registratie alsmede het gebrek aan goede systemen zijn enkele voorbeelden. In Indonesië was een van de oorzaken het Nederlandse kolonialisme. Onder de Nederlanders was registratie gebaseerd op etnische achtergrond, religie en sociale status. Niet erkende religieuze en etnische groepen werden niet geregistreerd. Deze wet is in 2006 gewijzigd. Plan heeft als doel gesteld om registratie verplicht, eenvoudig, gratis en toegankelijk voor iedereen te maken.

Slumdog Millionaire acteur en Plan-ambassadeur Anil Kapoor zegt dat een geboortebewijs een "machtig, essentieel document" is. "Ik heb kinderen ontmoet uit zeer achtergebleven gemeenschappen, velen in erg kwetsbare situaties omdat ze dakloos zijn of vervreemd van hun familie. Het gebrek aan een geboortebewijs maakt ze onzichtbaar voor de overheid, en daarom hebben ze geen toegang tot diensten die hun levens zouden kunnen verbeteren. Als gevolg van deze campagne geloof ik dat kinderen beter beschermd zijn tegen allerlei vormen van leeftijdsgerelateerde discriminatie, uitbuiting en mishandeling en ik zal me in blijven zetten voor deze campagne totdat we 100 procent registratie hebben bereikt", aldus Kapoor.

Plan vindt dat het verbeteren van rechtssystemen door moet blijven gaan en roept organisaties wereldwijd op om universele geboorteregistratie te realiseren. De organisatie wil dat nationale overheden geboorteregistratie gratis en eenvoudig toegankelijk maken en dat kinderen zo snel mogelijk na hun geboorte kunnen worden geregistreerd.

Aartsbisschop Desmond Tutu, die de Plan campagne in 2005 lanceerde: "Universele geboorteregistratie is onmogelijk om te negeren en zeker mogelijk om te realiseren, als landen de politieke wil hebben om het waar te maken."
------------------------------- einde bericht ------------------------------------------

Plan Nederland is lid van Plan International, een internationale, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan werkt al 70 jaar en in vaak moeilijke en complexe omstandigheden aan blijvende verbeteringen in de levenssituatie van kinderen en hun families in ontwikkelingslanden. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 48 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.
www.plannederland.nl

Noot voor de redactie (