IVN Nederland


Natuurgidsencursus

Natuurgidsencursus

IVN start nieuwe Natuurgidsencursus

Uitnodiging tot vooraanmelding

IVN afdeling Tiel en omstreken organiseert in samenwerking met cultureel en landschapscentrum Stroomhuis Neerijnen de IVN Natuurgidsencursus. Deze nieuwe cursus start in maart 2010. Vooraanmelding is mogelijk tot en met 25 november.

Doel Natuurgidsencursus

De IVN Natuurgidsencursus is bedoeld voor mensen met hart voor de natuur, die graag meer willen leren over hun eigen regio en die het leuk vinden om kennis en ervaring met anderen te delen.

Na afloop van de cursus beschikken de deelnemers over voldoende kennis en vaardigheden om zelfstandig en in samenwerking met anderen een educatieve activiteit te organiseren, voor te bereiden en uit te voeren. De cursus leidt de deelnemers op tot landelijk erkende IVN Natuurgids.

Inhoud van de cursus

In de cursus wordt aandacht besteed aan flora en fauna, ecologie en landschap, milieu en maatschappij. De onderwerpen worden behandeld aan de hand van de natuur in onze eigen regio in het Rivierengebied.

In de cursus wordt naast kennis over de natuur en het landschap veel aandacht besteed aan het trainen van educatieve vaardigheden. De cursus stelt daarmee iedere deelnemer in staat om op eigen wijze en met behulp van diverse methoden kennis door te geven.

Er zijn drie vaste docenten van IVN en het Stroomhuis die het lesprogramma verzorgen. Daarbij worden diverse gastdocenten gevraagd voor specifieke onderwerpen.

Wanneer vindt de cursus plaats?

De cursus die Stroomhuis en IVN samen organiseren start in maart 2010 en wordt afgerond halverwege 2011. In totaal bestaat de cursus uit ruim 50 bijeenkomsten.

Per twee weken is er een avondles en een praktijkles.

De avondlessen vinden plaats op dinsdagavond in het Stroomhuis in Neerijnen. De praktijkexcursies worden daaropvolgend op zaterdagochtenden georganiseerd in natuurgebieden in de omgeving, zo ongeveer tussen Tiel en Tuil, en langs de Linge en de Waal.

In de schoolvakanties worden er geen lessen gegeven. Naast de lessen is er huiswerk en opdrachten die zelfstandig en in groepsverband uitgevoerd worden.

Voor wie?

Van de cursisten wordt geen basiskennis vereist. Alle benodigde kennis wordt tijdens de cursus aangereikt. Enthousiasme voor de natuur en interesse in de eigen leefomgeving is wel belangrijk.

De cursisten moeten rekening houden met een pittige cursus die naast de lessen flink wat vrije tijd vraagt. Gestreefd wordt naar een groep van 25 cursisten.

Kosten

De kosten van deze cursus liggen tussen de 300 en 350 euro er persoon. Bij dit bedrag is het cursusmateriaal, diploma, en alle koffie en thee op de lesavonden inbegrepen.

Na afloop van de cursus

Aan het eind van de cursus beschikken de deelnemers over voldoende kennis en vaardigheden om op te treden als natuurgids. Zij kunnen natuuractiviteiten organiseren en/of begeleiden of op een andere manier actief zijn in de natuur of zich bezig houden met ons milieu. We verwachten dat de deelnemers actief kunnen worden binnen het IVN Tiel of de werkgroep natuur en landschap van het Stroomhuis. In beide organisaties zijn nieuwe, deskundige, actieve leden van harte welkom.

Heeft u belangstelling voor deze cursus?

Leden van het IVN kunnen zich vooraanmelden tot en met 25 november bij Kinie Lont, ivn@kinie.nl of 0418-651950. Op woensdagavond 13 januari om 20.00 uur is er een informatieavond in het Stroomhuis waar u met vragen terecht kunt en waar u meer informatie over de cursus wordt verteld. Daarna volgt de definitieve aanmelding.

Het Stroomhuis is te vinden aan de Van Pallandtweg 1 in Neerijnen (http://www.stroomhuisneerijnen.nl/).

Neerijnen