Gemeente Vlaardingen


Kunstvitrines zijn nu zelf kunstwerk

16 november 2009

Op zaterdag 14 november 2009 opende wethouder Jan Robberegt de expostie waarin de Vlaardingse kunstvitrines VL1-VL2-VL3 zelf onderdeel zijn van een tijdelijk kunstwerk. Het zijn drie verschillende installaties met als uitgangspunt het heden en verleden van Vlaardingen. De tentoonstelling in de Hollandia Galerie loopt nog tot en met 5 december.

De expositie van de kuknstvitrines werd goed bezocht Dijkstra.

Dike Hof ontwierp in 2005 de kunstvitrines in opdracht van de gemeente Vlaardingen. In de kunstvitrines wordt kunst en cultuur uit Vlaardingen tentoongesteld op wisselende locaties in de stad. Voor deze tentoonstelling, Van kunstvitrines tot, hebben Wilma Kuil (Vlaardingen), Sjef Henderickx (Schiedam) en Gilbert van Drunen (Rotterdam) elk een vitrinegroep tot een tijdelijk kunstwerk omgetoverd.

Kunst uit het heden
Kunst uit het heden. Foto: Roel Dijkstra.

Heden en verleden
In de vitrines staat het heden met de petrochemische industrie en het drukke transport over de Nieuwe Waterweg tegenover het verleden met de haringvisserij. De installaties zijn getiteld VL1, VL2 en VL3, als verwijzing naar de benaming van de uit Vlaardingen afkomstige vissersschepen. Ook de grijstinten op de vitrine komt overeen met die van oude haringloggers.
De VL1 is gemaakt van aluminium brandstoftanks die in vrachtwagens wordt gebruikt. Zij staan voor het heden, net als het gebruik van neonlicht. De VL2 en VL 3 zijn gemaakt van hout. Alle groepen hebben één letter of cijfer uitgevoerd in neon in de kleuren van de Vlaardingse vlag: rood, geel en blauw.

De organisatie van de expositie is in handen van Dike Hof en Henk Horsten. Meer informatie is te vinden op www.devrijeacademie.nl.